Skip to content

Krivokapić: Potrudićemo se da usvojite dio ideje liderstva koju CG baštini već cijeli milenijum

Potrudićemo se da usvojite dio ideje liderstva koju Crna Gora baštini već cijeli milenijum – poručio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić na otvaranju XV izdanja Ljetnje škole za mlade diplomate “Gavro Vuković”.

Školu će, kako je precizirano u saopštenju MVP, ove godine pohađati diplomate iz 32 države svijeta, te ugledni predavači koji će kroz svoje bogato znanje približiti mladim kolegama važne i aktuelne teme iz oblasti međunarodnih odnos.

Krivokapić je rekao da je ponosan što je naša Diplomatska akademija, koja od 2008. godine nosi ime vojvode Gavra Vukovića, ukrstila do sada iskustvo 270 predavača sa počecima profesionalnog puta 633 mladih diplomata.

– Vojvoda Vuković stvarao je univerzalnu vrijednost za Crnu Goru, boreći se za našu zemlju mudrošću, svojim perom i duhom – istakao je Krivokapić.

Smatrajući posebno važnim njegovo promišljanje citirao je Gavra Vukovića: “Najgora stvar koja bi se mogla desiti maloj državi je njena jednosmjerna diplomatija koja bi bila slijepa za njene pragmatične ciljeve i koja bi bila rukovođena političkim, etničkim i konfesionalnim romantizmom”.

Krivokapić je izrazio uvjerenje da će mlade diplomate iz čitavog svijeta, koje će jednog dana postati lideri u svojim zemljama, ponijeti sa sobom dušu i vrijednosti Crne Gore, te na taj način biti njeni budući neformalni ambasadori.

Istakavši da je Gavro Vuković stvarao Crnu Goru velikih ideja, pravde i slobode, šef crnogorske diplomatije poručio je mladim diplomatama da će ih spoznaja o njegovim djelima i idejama naučiti suštinskoj lekciji – mudrosti liderstva u novom vremenu koje gleda daleko u budućnost.

– Crna Gora je opstala zato što ima izuzetno liderstvo skoro čitav milenijum. Zahvaljujući našoj Akademiji, mi ćemo se potruditi da usvojite najbolji dio te mudrosti – kazao je Krivokapić obraćajući se mladim diplomatama.

Stalna predstavnica UNDP-a Danijela Gašparikova poručila je mladim diplomatama da su oni ambasadori bolje budućnosti, koji će graditi bezbjedniji i održiviji svijet.

– U vrijeme pandemije, društvenih i ekonomskih izazova i prijetnji svjetskom miru, moramo podržati novu generaciju lidera. Vi već danas aktivno učestvujete u suočavanju sa sve zahtjevnijim globalnim izazovima, za čije prevazilaženje imamo čvrstu polaznu osnovu i univerzalni plan koji povezuje sve građane i građanke svijeta – Agendu 2030 i 17 ciljeva održivog razvoja – rekla je Gašparikova.

Ona je istakla i da upostavljanje mira i dostizanje održivog razvoja zahtijeva mobilizaciju potencijala svih – i žena i muškaraca.

– Žene mogu da daju ogroman doprnos diplomatiji, jer istraživanja pokazuju da njihovo učešće u mirovnim procesima i pregovorima rezultira trajnijim i stabilnijim mirom – dodala je Gašparikova.

Direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić naglasila je da bi Memoari vojvode Vukovića, kao znamenite ličnosti crnogorske istorije, trebalo da predstavljaju redovnu literaturu na svim diplomatskim školama i seminarima koje pohađaju mlade crnogorske diplomate.