Skip to content

Krivokapić: Puzajuća agresija Srbije na Crnu Goru može prerasti u aktivniju, potrebno preduzeti pravne akcije

Prisustvo pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke iz Niša u Budvi i njihovo direktno učestvovanje u predizbornoj kampanji DF-a direktan je atak na Ustav Crne Gore, tvrdi šef diplomatije Ranko Krivokapić.

“Mislim da član 54 Ustava zabranjuje djelovanje političkih organizacija iz inostranstva. Imajući u vidu da su povratnici, očigledno da postoji politička volja da se oni ne uhapse i ne procesuiraju jer je to politički rečeno puzajuća agresija, čime ta norma u Ustavu pokazuje da je na djelu puzajuća agresija druge države na Crnu Goru i tu država mora reagovati”, objašnjava Krivokapić.

A upravo nereagovanjem, kako dodaje, pokazujemo šta je politička volja u crnogorskoj vlasti. Političke strukture koje su na vlasti u Srbiji, podsjeća Krivokapić, to rade godinama.

Situacija koja se događa u Budvi oslikava nemoć i nespremnost da se brani krovni pravni akt. Jedina dobra okolnost je, kako kaže, to što smo punopravna članica NATO-a.

“Da nema tog elementa siguran sam da bi puzajuća agresija prešla u aktivniju nego što je trenutno, što ne znači da neće. U sklopu ruskog uticaja na određene političke subjekte i njihovo finansiranje, zna se jasno koji su i što su. Pozvao sam tužilaštvo da postupi po saznanjima i zatraži informacije od naših NATO partnera, kako bi preuzeli pravne akcije, jer će oni iz onoga što je sada puzajuće prerasti u aktivni dio u zavisnosti od volje onih koji ih finansiraju”, smatra Krivokapić.