Skip to content

Krivokapić: Simbolika da upravo u Solunu Crna Gora reafirmiše svoju ulogu regionalnog lidera u EU integracijama

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić  u Solunu na sastanku šefova diplomatija Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, iznio da će poruka  crnogorskog presjedavanja biti – Kultura nas stapa i jača.  

U svom izlaganju u Solunu, šef crnogorske diplomatije Krivokapić osvrnuo se na simboliku ovog grada kao rodnog mjesta Ćirila i Metodija koji su utrli put pismenosti i štampanju prve knige među Južnim Slovenima 1494 godine na Cetinju.

Vijekovima kasnije, 2003. godine Solun je postao mjesto nove nade za regiju Zapadnog Balkana – principa regate, kao najiskrenijeg principa procesa proširenja – meritokratije što otvara Crnoj Gori, sada već izglednu mogućnost da bude prva naredna članica Evropske Unije. Na ovaj način ponovo će crnogorski brod biti vraćen tamo gdje geografski i kulturno pripada – srcu Evrope” istakao je ministar Krivokapić na sastanku šefova diplomatija SEECP-a.

“Vrijeme je da se Solunsko obećanje zanovi i ispuni. Naše presjedavanje dolazi u vrijeme koje nam donosi dodatnu dužnost da ispunjavamo naša obećanja. Danas, kad se suočavamo sa humanitarnom, ekonomskom i bezbjednosnom prijetnjom brutalne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu naša je obaveza da ostanemo ujedinjeni u maksimalnoj solidarnosti ka  žrtvama i nultoj toleranciji ka počinjenim zločinima.” naveo je Krivokapić u svom obraćanju.

Predstavljajući kako će izgledati predsjedavanje naše zemlje ovom važnom regionalnom inicijativom u 2022-2023. godini, Krivokapić je apostrofirao značaj jačanja bezbjednosne saradnje, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, vladavine prava, medijskih sloboda, te sprovođenja zelenih politika, naglasivši da je ono što povezuje sve ove ključne teme, upravo evropska integracija.