Skip to content

Krivokapić u Madridu: Istorijske odluke na Samitu ojačaće bezbjednost evropskog kontinenta

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić učestvuje na NATO samitu koji se održava u Madridu.

Kako su kazali iz kabineta MVP, prvog dana Samita Krivokapić je prisustvovao sastanku Sjevernoatlanstkog savjeta (NAC) na nivou šefova država i vlada, uz učešće ministara vanjskih poslova i odbrane na kojem su se, u uvodnom dijelu, obratili generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, premijer Španije Pedro Sančez, kao i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u online formatu.

Na sastanku 30 zemalja članica, koji je nastavljen iza zatvorenih vrata, pozdravljeno je potpisivanje istorijskog sporazuma između Turske, Švedske i Finske, čime se otvara put za članstvo ovih nordijskih zemalja u NATO, te ojačava bezbjednost evropskog kontinenta.

Ključne teme o kojima raspravljaju saveznici su politika odvraćanja i odbrane, odnosi s Rusijom u svijetlu agresije nad Ukrajinom, jačanje partnerstva s EU i indo-pacifičkim državama.

16565154083xcutpmk4ccxc1iy-i_1920x1280.jpeg

Na Samitu, osim lidera zemalja članica NATO-a učestvuju i šefovi država i vlada Gruzije, Ukrajine, Finske, Švedske, Japana, Australije, Novog Zelanda i Republike Koreje, kao i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Na marginama prvog dana Samita u Madridu, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić razgovarao je sa šefom diplomatije Finske Pekom Havistom. Tokom razgovora sa kolegom Havistom, pozdravljen je istorijski trilateralni sporazum sklopljen u Madridu, koji je pokazao da je politika otvorenih vrata živa, te da je NATO spreman za nove članice – Finsku i Švedsku.

Na toj liniji, prenesena je snažna podrška Crne Gore njihovom što skorijem pridruživanju, te istaknuta spremnost i za produbljivanje saradnje u bilateralnoj ravni međusobnom razmjenom poziva za zvanične posjete.

Kako su kazali iz Ministarstva vanjskih poslova, u nastavku dana planirana je radna večera na nivou ministara vanjskih poslova, uz prisustvo šefova diplomatija Kraljevine Jordan i Islamske republike Mauritanije.