Skip to content

Krivokapić: Vlada je od juče pod istim udarom, pitanje je hoće li izdržati prvih stotinjak dana

Crna Gora ide ka zapadu sa stalnim udarima sa iste adrese. Tokom dvije godine smo imali nazadovanje, a ovom prelaznom Vladom smo pokušali nešto da izmijenimo. Međutim, i ova Vlada je od juče pod istim udarom i pitanje je hoće li izdržati prvih stotinjak dana, poručio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić odgovarajući na pitanja novinara na 15. Dubrovnik Forumu koji se održava pod nazivom “Potraga za ravnotežom u poremećenom svijetu”.

On je kazao da tradicionalna veza i diplomatski odnosi sa Rusijom otvaraju udare na Crnu Goru koji se šire preko Bosne i Srbije.

– Crna Gora ima preko 300 godina diplomatskih odnosa sa Rusijom, ali je kroz istorijsko prijateljstvo uvijek znala reći “ne” kada su te veze trebale biti zloupotrijebljene protiv njenih vitalnih i međunarodnih ciljeva. Rat u Ukrajini radikalno je pojačao maligni uticaj trećih zemalja na Balkanu i njihove eksponente koje slijede ideologiju ratnih zločina iz devedesetih – kazao je Krivokapić.

Bosna je termometar toplote na Balkanu

Prema njegovim riječima, u Bosni je sve uzavrelo – ona je termometar toplote na Balkanu, koji prelazi 50 -60 stepeni.

– Kao i svako zakašnjelo pitanje i neugašena vatra ona plamti i pod sve je većim pritiskom – kazao je Krivokapić.

U takvim vremenima vrenja, kakvo je sada ukupno, ministar vanjskih poslova ocjenjuje da Bosna trpi i traži brža i oštra rješenja.

– Vrijeme meke diplomatije i moći je za nama. U Bosni nikad nisam bio za taj vid diplomatije. Mislim da bi EU i Zapadni partneri trebalo da sjednu i ustanove interese i ubrzavanje njenog evropskog kretanja, kao i da joj se da kandidatski status uz uslove koji bi bili brzo realizovani – istakao je Krivokapić.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su saopštili da je Krivokapić razgovarao i sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem, te da mu je na marginama skupa zahvalio na podršci koju Hrvatska “nesebično i trajno daje Crnoj Gori, kao i saradnji u okviru članstva u NATO alijansi”.

Razgovarao je i sa hrvatskim šefom diplomatije Gordanom Grlićem Radmanom.

– Na sastanku sa Grlić Radmanom istaknuta je snažna posvećenost dobrosusjedskim odnosima rješavanjem otvorenih pitanja koji ne opterećuju naše bilateralne odnose, ali koje je neophodno riješiti postizanjem maksimalnog stepena obostranog zadovoljstva – dodaje se u saopštenju MVP.