Skip to content

Ministar Konjević u Briselu: NATO i EU ostaju posvećeni dugoročnoj stabilnosti Zapadnog Balkana

NATO i EU ostaju posvećeni dugoročnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu, zaključeno je tokom drugog dana sastanka Sjevernoatlantskog savjeta u Briselu na kojem je učestvovao potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević.

“Na sastancima se razgovaralo i o odnosu EU i NATO, odnosu prema Zapadnom Balkanu, BiH, misijama… Mi smo tu priliku iskoristili da ukažemo na nekoliko važnih stvari koje se tiču ZB”, kazao je ministar Konjević nakon sastanaka i precizirao da je važno prisustvo misija u BiH i na Kosovu.

Ministar je istakao da je svojim kolegama iz savezničkih država ukazao na negativna iskustva koja je Crna Gora imala u protekla dva mjeseca.

“Informisali smo ministre NATO-a o sajber napadima na državnu infrastrukturu. Iskoristili smo priliku da ih informišemo o onome što je prethodno rukovodstvo Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) uradilo u dijelu zaustavljanja odnosno sprečavanja malignog uticaja trećih strana, u ovom kontekstu Rusije, i do detalja, u mjeri mogućeg, informisali o jednoj veoma uspješnoj akciji ANB-a”, rekao je ministar Konjević.

Saveznici su iskazali odlučnost da implementiraju odluke sa Samita u Madridu, po pitanju odvraćanja i odbrane, kako bi Alijansa ostala snažna i kredibilna. Novi Strateški koncept dao je viziju razvoja Alijanse koja je sposobna da se brzo prilagođava savremenim bezbjednosnim tokovima, a koji zahtijevaju sveobuhvatan pristup i angažovanje u svim domenima operacija.

“Sa sastanka ministara odbrane je poslata snažna poruka da će Alijansa imati jedinstven odgovor na sva aktuelna dešavanja”, rekao je Konjević.

Razgovarano je, precizirao je ministar, o jačanju prisustva NATO snaga na istočnom krilu koje treba da zaštite teritoriju NATO, odnosno teritoriju NATO članica.

Saveznice su iskazale podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i osudile agresiju Rusije na ovu državu. Ministar je dodao da je razgovarao i o različitim vidovima vojne i humanitarne pomoći koje saveznice mogu u ovakvim okolnostima poslati Ukrajini.