Skip to content

Ministar Konjević u Slovačkoj: Sajber napadi element destabilizacije regiona Zapadnog Balkana

Zapadni Balkan mora biti u fokusu pažnje evropskih i evroatlantskih partnera kao važna tačka koja može biti motiv trećim stranama za destabilizaciju, a jedan od elemenata za to mogu biti nedavni sajber napadi sa kojima su se suočile pojedine države regiona, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević nakon sastanka sa slovačkim ministrom odbrane Jaroslavom Nađom.

„ZB je ranjiv region, region koji se uči demokratskim procesima. Vrlo je važno da ostane i politički stabilan i da dominantno ostane pro zapadno orijentisan. Mnoge treće strane imaju vrlo snažne interese na prostoru ZB i ukoliko EU, naši partneri u NATO ne obrate dovoljno pažnje na ZB mi se bojimo da taj prostor neko treći može popuniti“, rekao je ministar Konjević koji boravi u zvaničnoj posjeti Slovačkoj republici.

To bi, dodao je, bilo vrlo negativno za ukupne političke procese na ZB. Nije Crna Gora, smatra on, jedina u regionu koja se suočava sa tim izazovima.


„To je bio moj današnji apel – imajmo u vidu ZB kao uvijek važnu tačku koja može da bude motiv za neku destabilizaciju“, kazao je ministar Konjević koji boravi u zvaničnoj posjeti Slovačkoj republici.

Ministar Konjević je, odgovarajući na pitanje slovačkih novinara, kazao da je u toku istraga, uz podršku dobijenu od partnera kroz bilateralnu saradnju i da će se utvrditi ko stoji iza toga. Istakao je da su ključni podaci za jednu državu – lični podaci građana kao i informacije ministarstva odbrane bili adekvatno zaštićeni.

„Nama je jasno ko bi mogao da ima politički motiv za jedan takav napad, sigurni smo da ćemo u nekom prikladnom vremenskom intervalu, kada dođemo do jasnih dokaza ukazati ko je stajao iza tog napada na Crnu Goru“, kazao je ministar Konjević.

Ministar Nađ je kazao da je Slovačka pratila situaciju sa sajber napadima u Crnoj Gori, te da je istovremeno dolazilo do više takvih napada u okviru NATO. 

„Imali smo ifnormacije ko je organizovao, i prije svega mislim na organizaciju koja stoji iza toga napada i ona je poznata od 2018. godine. I to je organizacija koja služi interesima Ruske Federacije. Rekao bih ministru, ako to nije potvrđeno na 100 odsto, pretpostavka je odakle ti napadi dolaze“, kazao je ministar Nađ i ponudio pomoć slovački eksperata za sajber. 

Iako su ti što napadaju jako uporni, ministar Nađ je rekao da ni iz daleka nisu uspjeli da naprave  posljedice kakvim su se nadali. Dodao je da znamo da Ruska federacija u obije države realizuje razne aktivnosti koje se trude da promijene političke odnose i da utiču na spoljnu politiku.

Ministri su se saglasili da su bilateralni odnosi Crne Gore i Slovačke odlični, ali da u oblasti odbrane postoji puno prostora za unapređenje saradnje – u modernizaciji vojske, vježbama i saradnji u oblasti vojne industrije.

Na pitanja novinara o modernizaciji vojske, ministar Konjević je kazao da je do sada Crna Gora dosta uradila, ali i da će sa tim nastaviti u narednom periodu. U tom kontekstu je ukazao na činjenicu da će 2023. godine u budžetu biti odvojeno 2 odsto BDP-a za segment odbrane.

Pohvalivši Crnu Goru kao odgovornu članicu NATO-a, ministar Nađ je istakao značajnu podršku koju su Slovačka i Crna Gora dale Ukrajini nakon agresije Ruske federacije, upućujući joj pomoć u vrijednosti od osam do 10 osto budžeta za odbranu. 

Ministar Konjević je zahvalio slovačkom kolegi na svemu onome što je Slovačka davala kao pomoć, podršku Crnoj Gori, a to je nemjerljivo u kontekstu podrške da postanemo članica NATO-a što posebno danas dobija na značaju: „Zajednički smo se pitali kako bi danas izgledala Crna Gora u političkom, a možda i u nekom drugom smislu, nakon dešavanja u Ukrajini“.

Ministar Konjević je zahvalio je i na podršci procesu evropskih integracija Crne Gore u kojem nas Slovačka posebno podržava.

„Slovačka će uraditi sve što može da bi ubrzala ulazak Crne Gore u EU. Tamo Crna Gora pripada“, kazao je slovački ministar.