Skip to content

Mugoša: Glavni grad da u gradski saobraćaj uvede i trolejbuse

Kolaps u gradskom saobraćaju Podgorice je gotovo svakodnevna pojava. Veliki broj vozila koji sa kreću na kratkim gradskim relacijama a naročito u užem centru Podgorice stvaraju velike probleme građanima u svakodnevnom životu.

Uzroci toga nalaze se prije svega u lošem stanju sistema javnog gradskog prevoza kao i u velikom broju taksi prevoznika za koje čak nemamo pouzdan podatak o njihovom stvarnom broju. Postoje procjene da je broj taksi prevoznika u Podgorici na hiljadu stanovnika višestruko veći od evropskog prosjeka, upravo zbog velikog broja onih koji to rade nelegalno i u potpunosti van sistema gradske kontrole.

Mi u SDP-u smatramo da se aktuelna gradska uprava mora na kvalitetniji način pozabaviti rješavanjem ovog problema. Smatramo da se nabavkom 16 novih autobusa jednostavno neće riješiti problemi sa gradskim saobraćajem jer je nedovoljno da adekvatno pokriju 4 linije na kojima će saobraćati. Neophodno je uraditi novu procjenu uticaja biciklističkih staza na stvaranje gužve jer je očigledno da one nijesu korišćene u dovoljnoj mjeri imajući u vidu prostor koji zauzimaju te da bi umjesto toga njima trebalo dati novu namjenu.

Budući da bi uvođenje tramvaja bilo „preskupo“, predlažemo da gradska uprava, koja snosi odgovornost za ovakvo stanje, uđe u razmatranje modela privatno-javnog partnerstva kojim bi se prostor koji je predviđen za biciklističke staze prilagodio za uvođenje trolejbusa koji bi uz pomoć novih autobusa adekvatno pokrivali kako jezgro, tako i druge djelove grada.

Vjerujemo da uz pomoć evropskih partnera i drugih zainteresovanih strana postoji mogućnost realizacije ovakvog projekta čija je korist za građane Podgorice očigledna. Prije svega, građanima bi na usluzi bio moderan gradski prevoz koji bi smanjio broj taksi prevoznika a time bi gužve bile umanjene. Građani Podgorice zaslužuju moderan i ekološki održiv gradski prevoz po ugledu na razvijene evropske gradove.

Nikola Mugoša

Član Glavnog odbora SDP