Skip to content

Mugoša: Stijović kriv za nagli pad proizvodnje mlijeka

U trgovinama se osjeća nestašica određenih mliječnih proizvoda prije svega pasterizovanog jednodnevnog mlijeka, kazao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Budimir Mugoša.

Istakao je da naše mljekare nemaju dovoljno mlijeka zbog smanjenog otkupa od skoro dva miliona litara u odnosu na 2020. godinu i kao jednog od glavnih krivaca za to je označio bivše Ministarstvo poljoprivrede, na čijem čelu je bio Aleksandar Stijović.

Očekuje da će nabavka 1.500 junica ove i naredne godine zaustaviti pad proizvodnje mlijeka.

– Godinama imamo pad proizvodnje kao posljedicu loše politike u ovom sektoru ali osnovni krivac za nagli pad u posljednje dvije godine je neadekvatna reakcija prethodnog menadžmenta Ministarstva poljoprivrede koje je na apele proizvođača za pomoć uglavnom negativno odgovaralo i proteste karakterisalo kao političke – kazao je Mugoša Pobjedi.

Prema njegovim riječima nekoliko mjera koje su preduzete ove godine su donekle popravile situaciju ali to je ,,daleko od dobrog“.

– Nadam se da će uvoz 750 junica ove godine kao još toliko iduće, uz nekoliko novih mjera podrške, barem zaustaviti pad proizvodnje mlijeka pa onda možemo razmišljati o povećanju – rekao je Mugoša.

Vlada Srbije je 6. septembra donijela odluku o zabrani izvoza sirovog i pasterizovanog mlijeka, osim za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Mugoša je naveo da se ostale kategorije mlijeka i mliječnih proizvoda normalno distribuiraju ili u neznatno smanjenom obimu.

Pojasnio je da se sirovo mlijeko koje se uvozi u Crnu Goru uvozi u cistijernama mljekara i služi kao sirovina za proizvodnju pasterizovanog mlijeka, jogurta i sireva.

– Više od polovine ukupne količine mlijeka i mliječnih proizvoda koji se potroše u Crnoj Gori se uvozi, ali nijesmo zavisni od uvoza iz Srbije, odakle dominantno uvozimo samo sirovo mlijeko i to manje od dva odsto ukupnih potreba mlijeka i mliječnih proizvoda – saopštio je Mugoša.

On je upozorio da naše mljekare nemaju dovoljno mlijeka zbog smanjenog otkupa, pa nedostajuće količine pokušavaju nadomjestiti uvozom sirovog mlijeka.

– Kako tog uvoza nema a domaći farmeri sve manje proizvode, opstanak mljekara je ugrožen – upozorio je Mugoša.