Skip to content

Na inicijativu SDP-a: Šefovi poslaničkih klubova sjutra o Rezoluciji osude agresije Rusije na Ukrajinu

Na predlog Socijaldemokratske partije sjutra će biti održan sastanak šefova klubova poslanika skupštinske većine oko Inicijative SDP da se u Skupštini usvoji Rezolucija osude ruske agresije na Ukrajinu, saznaje CdM.

U pismu koje je poslato svim šefovima klubova parlamentarne većine, koje potpisuje predsjednica Kluba poslanika SDP-LP Draginja Vuksanović Stanković, u koji je CdM imao uvid, navodi se sljedeće:

“Vjerujem da ste upoznati da je u skupštinsku proceduru upućen Predlog Rezolucije povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, sa ciljem da Skupština Crne Gore, kao najviše zakonodavno i predstavničko tijelo, osudi akt agresije na jednu suverenu i međunarodno priznatu državu i pozove na mirno i diplomatsko rješavanje postojećeg konflikta.

Takođe, podsjećamo da je Sporazumom o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima 43. Vlade Crne Gore (u daljem tekstu Sporazum) predviđeno da će potpisnici Sporazuma “zajednički predložiti Rezoluciju povodom agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i tako iskazati svoju punu privrženost vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU”.

Tim povodom pozivam Vas da održimo sastanak klubova poslanika političkih subjekata konstituenata Sporazuma, kako bismo dogovorili način i dinamiku rada na koncipiranju Rezolucije, kako bi se o njoj rapravljalo i ista usvojila na jednoj od prvih narednih sjednica Skupštine.

Predlažemo da sastanak bude održan u četvrtak 26. maja sa početkom u 12h, u Plavoj Sali Skupštine Crne Gore”, navodi se u dopisu.

Podsjetimo, SDP je odmah nakon ruske agresije pokrenuo političku inicijativu da se u Skupštini Crne Gore usvoji Rezolucija o osudi ruske agresije, kako bi crnogorski parlament bio prvi u regionu koji bi usvojio jedan ovakav teskt.

Iz SDP su tada poručili da bi to bio jasna manifestacije podrške CG teritorijalnom integritetu ukrajine I istovremeno podrška jedinstvenom evropksom i euroatlantskom odgovoru na agresiju na jednu suverenu zemlju.

SDP je pokrenuo ovu inicijativu sa namjerom da Skupština Crne Gore, kao najviše zakonodavno i predstavničko tijelo, osudi akt agresije na jednu suverenu i međunarodno priznatu državu i pozove na mirno i diplomatsko rješavanje postojećeg konflikta.

“SDP očekuje od svih političkih subjekata koji su iskreno privrženi univerzalnim međunarodnim principima, i koji slijede politiku Evropske unije i obaveze Crne Gore kao članice NATO-a, da podrže naš predlog Rezolucije”, naveli su ranije iz SDP.

OMiraš Dušević