Skip to content

Na jasnim demokratskim i vrjednosnim osnovama hitno riješiti političku krizu

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije ocijenilo je da odlazeća parlamentarna većina blokadom Skupštine i Vlade stvara potpunu institucionalnu paralizu i doprinosi produbljivanju ekonomske i socijalne krize.


Vlada koja je u tehničkom mandatu dominantno funkcioniše kao servis svojim članovima za formiranje političke partije i nastupajuće izborne kampanje, dok institucionalnom blokadom rada čini ozbiljnu štetu građanima i privredi, našem međunarodnom ugledu i unutrašnjoj stabilnosti.


Crna Gora je jedina država koja nije donijela niti jednu antikriznu mjeru i na taj način pomogla svojim građanima i privredi u uslovima duboke ekonomsko-socijalne krize dominantno uzrokovane globalnim dešavanjima.


Blokada Skupštine Crne Gore od strane dijela dosadašnje većine nezabilježena je u demokratskoj praksi i zajedno sa blokadom izvršne vlasti ima za cilj da potpuno parališe funkcionisanje države i njenih institucija. Predsjedništvo SDP-a ostaje pri stavu da su, nakon smjene loše Vlade koja je došla na talasu kleronacionalizma i time služila tuđim interesima, izbori demokratsko i najčistije rješenje. Uvažavajući dosadašnje razgovore oko manjinske Vlade koja bi odblokirala ključne institucije i proces EU integracija, kao i pripremila ambijent za izbore, ostajemo pri stavu da ona ima smisla i može imati podršku samo na onim principima, koje su potpisali 40 poslanika, a podržali svi proevropski politički subjekti.


Nova Vlada mora imati jasnu i nedvosmislenu evropsku i euroatlantsku orijentaciju imajući u vidu da, posebno u aktuelnom globalnom političkom i bezbjednosnom ambijentu, ne smije biti bilo kakvog kompromisa sa strateškim pravcima državne politike.


SDP će se, kao i do sada, u susret razrješenju tekuće političke i institucionalne krize, rukovoditi isključivo svojim političkim, vrjednosnim i programskim principima, koji su crnogorskoj javnosti dobro poznati, a koji su ugrađeni u temelje državne evropske i euroatlantske politike.


Složenost situacije u kojoj se Crna Gora nalazi i potreba odgovornog odnosa prema gradjanima zahtijeva da se više ne troši dragocjeno vrijeme i da se pronadje demokratsko rješenje, u cilju deblokade političkog sistema i državnih institucija.