Skip to content

Odgovor na bezakonje i sukobljavanje sa EU izbori na kojima će SDP nastupiti samostalno

Predsjedništvo SDP je razmatrajući aktuelnu političku situaciju ocijenilo da su vanredni parlamentarni izbori jedini demokratski način izlaska iz duboke političke i institucionalne krize. Usvojen je i prijedlog predsjednika SDP da na tim izborima, čije se održavanje očekuje u prvoj polovini godine, SDP nastupi samostalno i pruži snažan doprinos reafirmaciji državotvorne i evropske politike.

U Zaključcima sa sjednice Predsjedništva snažno se osuđuje antiustavno ponašanje poslanika parlamentarne većine koji su usvajanjem i početkom implemetacija neustavnog Zakona o predsjedniku doveli državu na rub međunarodne izolacije, prekida EU pregovora i u politički “sukob” sa ključnim partnerima iz EU i NATO. “Bezakonje i gaženje bazičnih demokratskih standarda je postalo redovna  praksa i način djelovanja parlamentarne većine predvođene DF-om, čime se institucije dalje urušavaju, država destabilizuje i sve više udaljava od evropskog puta i euroatlantskog partnerstva”, navodi se u Zaključcima.

Predsjedništvo SDP je povodom aktivnosti na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala iskazalo punu podršku svim državnim organima za sprovođenje zakona, posebno Specijalnom državnom tužilaštvu, u svim slučajevima koji doprinose  uspostavljanju vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Naglašeno je da zakon mora jednako da važi za sve, a da aktivnosti Tužilaštva ne smiju politički da se zloupotrebljavaju niti politički prisvajaju od bilo kog političkog subjekta, te da se samostalnost i nezavisnost organa za sprovođenje zakona mora dosljedno poštovati.

Na sjednici Predsjedništva razmatrano je i održavanje skorih predsjedničkih izbora, koji moraju biti raspisani sredinom januara 2023. godine, i ocijenilo optimalnom opciju nadstranačkog kandidata koji može da okupi građanske i evropski orjentisane političke subjekte, udruženja, kao i druge organizacije. “Ukoliko takvog dogovora ne bude, SDP je spreman da na tim izborima nastupi sa svojim kandidatom”, navodi se u Zaključcima sa sjednice Predsjedništva SDP-a.

Socijaldemokratska partija Crne Gore