Skip to content

Odžić: Postavlja se pitanje krivične odgovornosti menadžmenta RU Pljevlja

Pored  javašluka od partijskog zapošljavanja u Rudniku uglja Pljevlja o kome smo pisali, izgleda da je otpočela i druga faza uništenja poslovanja i bilansa ovog rudnika. Naime, u doba globalne energetske krize prouzrokovane globalnim faktorima, gdje ozbiljne zemlje ograničavaju ili potpuno zabranjuju izvoz energenata, mi, kako saznajemo iz medija,  potpisujemo dugoročne ugovore o garantovanim isporukama. Rudnik uglja je 25. maja potpisao ugovor o kupoprodaji mrkog lignitnog uglja sa Elektroprivredom Srbije (EPS).

Ako znamo da se u prosjeku u rudniku uglja Pljevlja izvadi oko million ipo tona uglja, a da samo na TE Pljevlja se utroši oko 90% iskopane rude, nameće se realno pitanje da li ugovorom o garantovanoj isporuci od 300 000 tona (20% rekordnog iskopa) narušavamo energetsku održivost TE Pljevlja, a samim tim i cjelokupnog energetskog sistema CG.

Po svim dostupnim parametrima  cijena svih energenata pa tako i uglja u 2022. godini enormno je porasla, pa tako možemo doći i do informacije da je tržišna cijena u odnosu na 2021.godinu skočila i za preko 80%.

Pa tako u izveštaju Svetske banke o izgledima robnih tržišta iz aprila ove godine stoji da zbog problema u trgovini i proizvodnji zbog rata u Ukrajini se očekuje da će cijene uglja ove godine u prosjeku biti veće za 80 odsto nego lani. Tržišta robe doživljavaju jedan od najvećih šokova u posljednjih par decenija zbog rata u Ukrajini, rekao je Ajhan Kose, direktor Grupe za izglede (Prospects Group) koja sastavlja ovaj izveštaj.

Ako sve ovo znamo, jasno se postavlja pitanje krivične odgovornosti menadžmenta RU Pljevlja, koji sistemski idu u uništenje sopstvene firme, kao i narušavanja energetske stabilnosti države Crne Gore. U kriznim godinama koje slijede, rezonski je limitirati ili potpuno zabraniti izvoz energenata, kako bi se osigurala stabilnost na domaćem tržištu, i ugasila potreba za uvozom dok traje globalna kriza i divljanje cijena energenata.

Ukoliko se ova saznanje ispostave tačna, SDP će podnijeti krivične prijave protiv menadžmenta RU Pljevlja, kako bi uz pomoć nadležnih državnih organa spriječili pljačku državnih resursa.

Petar Odžić

Član Predsjedništva SDP