Skip to content

Odžić: Pronašli smo novi rudokop, ili se radi o partijskom zapošljavanju

Kako smo se iz javnosti mogli informisati postojeći menadžment Rudnika uglja Pljevlja, izradom novog akta o sistematizaciji, planira povećati broj zaposlenih za 393 radna mjesta. Ako uzmemo u obzir činjenicu da su 2020. godine imali 834 zaposlena lica, vidimo da se radi o  povećanju od blizu 50%.

Nameću se dva potencijalna zaključka, ili smo pronašli novi rudokop, ili se radi o partijskom zapošljavanju. Da se radi o novom rudnom nalazištu, imali bi takvu informaciju od Geološkog zavoda. Pošto se radi o partijskom zapošljavanju, i urušavanju sistema, želim da javnosti ukažem na iznos potencijale štete na budžet Rudnika uglja Pljevla. Naime ako za reper uzmemo da je prosječna bruto plata novozaposlenih lica 850e, iznos bruto zarada za 393 novozaposlena, 12 mjeseci bi iznosio nešto preko 4 miliona eura, a za jedan mandat menadžmenta od 4 godine preko 16 mil EUR.

Nameće se realno pitanje, šta je sve država Crna Gora mogla uraditi za tih 16 miliona eura, umjesto zbrinavanja politički podobnih kadrova, i da li ovaj akt predstavlja dio političke kampanje pojedinih političkih subjekata.

Da se radi o partijskom zapošljavanju govori i činjenica da su u RUPV  u periodu od 01.04.2021.godine do početka juna 2022. godine zaposlili preko 150 lica na neodređeno, preko 60 lica na određeno, preko 200 po osnovu ugovora o djelu i oko 200 lica koja su ustupljena preko Agencije za ustupanje zaposlenih. Kao što se iz prilozenog može vidjeti, vrlo brzo može doći do dupliranja radne snage u odnosu na 2020. godinu.

Moramo u budućnosti raditi na otvaranju radnih mjesta u realnom sektoru, kako bi punjenje budžeta bilo adekvatno, a nezaposlenost padala. Pristup, da sve zaposlimo u državnom sektoru, je pogrešna, jako opasna i na kraju neodrživa.

Petar Odžić

Član Predsjedništva SDP