Skip to content

Perović: Ko se za tuđi interes i ličnu korist odriče sopstvene kuće i narod u njoj proglašava tuđim ne može biti ničiji prijatelj pa ni onih koje politički predstavlja

U nastojanju da se što više dodvorite zvaničnoj politici vašeg mentora Aleksandra Vučića, pretvorili ste DF umjesto autonomnog političkog subjekta u običnu filijalu SNS u Crnoj Gori.  Podnoseći izvještaj Skupštini druge države najviše ste ponizili sebe, odričući se minimuma samopoštovanja, bez trunke osjećaja odgovornosti prema sopstvenom biračkom tjelu, vlastiti narod proglašavate strancima u svojoj kući.

Jesu li vaši preci išli u drugu državu da podnose izvještaje, ili Crnogorskom Gospodaru, Senatu i Skupštini? Srpski narod u Crnoj Gori nikada nije tražio maticu izvan sopstvene države, koju je stvarao i za čiju se slobodu i državnost borio kroz vjekove, zajedno sa nacionalnim Crnogorcima i ostalim narodima koji žive u Crnoj Gori. Falsifikujete kulturu i tradiciju Srpskog naroda u Crnoj Gori, pokušavajući da tu tradiciju vještački vežete za drugu državu umjesto njihove izvorne.

Tvrdite da današnja Srbija, najviše liči tradicionalnoj Crnoj Gori, za koju ste toliko sentimentalno vezani. Možda donekle u spoljnoj politici, ali ste zaboravili da je tada bio drugačiji istorijski kontekst i geopolitičke prilike. Zapravo nema ni približnih sličnosti nego je vama od debelih apanaža i kvadrata u ”Beogradu na vodi”,  Srpska nošnja počela da liči na Crnogosku a ne razlikujete ni duvačke i gudačke muzičke instrumente.

Suštinski Vaš problem je u tome što istorijski identitet crnogorskog društva koji neosporno sadži i srpski element namjerno krivotvorite.  Taj identitet istorijski gledano isključivo je bio privržen  Crnoj Gori. Niko nije ni pomišljao kamoli djelovao da se o sudbini Crnogorske države odlučuje izvan nje. Svjesni dubokih korjena njene državnosti i vlastitih zasluga u borbi za nezavisnost i slobodu. Bilo kakva podčinjenost i vazalni odnos prema susjednoj državi za Srbe iz Crne Gore bio je neprihvatljiv. O tome najbolje svjedoči činjenica da je među uglednim učesnicima Božićnog ustanka i Komitskog pokreta bilo nacionalnih Srba, koji su branili pravo na opstanak crnogorske države. Koju vi  danas vašim postupcima pokušavate obesmisliti, dovesti u zavistan položaj,  na kraju potpuno urušiti.

Radovan Perović

Član Predsjedništva OO SDP Nikšić