Skip to content

Perović: Udvostručen broj zaposlenih u Mediteranskom sportskom centru

Povodom danas održane Sedme sjednice Skupštine opštine Budva na čijem dnevnom redu se nalaze predlozi značajni za građanke i građane Budve, odbornički klub Socijaldemokratske partije nakon uvodnog obraćanja u okviru prve tačke dnevnog reda nije učestvovao u daljem toku rasprave zbog kompleksne političke situacije u našeg gradu. Uvažavajući činjenicu da nas od zvaničnog početka turističke sezone dijele dani, a da politički trenutak u kojem smo se kao prijestonica turizma našli zahtijeva ozbiljnost, dužni smo građankama i građanima nekoliko pojašnjenja u vezi sa pitanjima koja se odnose na predloženi dnevni red.

U finansijskom planu za 2023. godinu navedeno je da će 64 zaposlena u “Mediteransko sportskom centru” Budva prihodovati pet i po puta manje nego što im Opština daje iz budžeta. S tim u vezi, predviđeno je da se iz opštinske kase izdvaja u tu namjenu 650.000,00€, a prihoduje 120.000,00€. Daljom analizom dolazimo do računice da planirani prihod od sopstvene djelatnosti u iznosu 120.000,00€ je četiri i po puta manji od zarade zaposlenih, što u konačnom znači da bruto zarade u ukupnim rashodima participiraju sa 66,6 odsto.

Da se partijskom zapošljavanju i kadriranju ne nazire kraj, svjedoči i činjenica da je u prethodnom periodu gotovo utrostručen broj zaposlenih u ovom preduzeću, a što pokazuje i podatak da se Planom rashoda za 2023. godinu planira izdvojiti 513.512,68€.

Nezanemarljiv je i podatak da je u programu rada  d.o.o. “Komunalno” za 2023. godinu, u Planu rashoda za zarade zaposlenih predviđeno 3.958.687,00€, što je za 350.000,00€ više u odnosu na prethodnu godinu. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je učešće zarada u ukupnom rashodu više od 60 odsto, nameće se pitanje da li je ovoliki iznos opredijeljen za partijska zapošljavanja obećana u izbornoj godini?

Socijaldemokratska partija apsolutno podržava politiku zapošljavanja, ali podaci iz prakse pokazuju eklatantan primjer lošeg menadžmenta i upravljanja u ovako finansijski važnim karikama opštinskog sistema.

Ako pogledamo Izvještaj o radu sportskih subjekata kojima su opredijeljena sredstva iz Budžeta Opštine Budva za protekli period, dolazimo do zaključka da je izdvajanje sredstava za sport znatno niže u odnosu na ranije. Budva je prepoznata kao grad koji je iznjedrio vrhunske sportiste u mnogim disciplinama i uvjereni smo da afirmisanje ovakvih vrijednosti treba da bude zajednički interes svih političkih subjekata. U danima kad je fokus javnosti usmjeren na problematiku vršnjačkog nasilja, podsticanje vrlina poput sporta čini se kao neophodan faktor u usmjeravanju djece na prave vrijednosti. Stoga, Socijaldemokratska partija se snažno zalaže da se ukinu članarine za djecu u sportskim klubovima koji se finansiraju iz opštinskog budžeta.

Jovo Perović

Predsjednik Kluba odbornika SDP u SO Budva