Skip to content

Poslanici SDP-a traže od Bulajića da zakaže sjednicu: Budite elementarno odgovorni

Uvaženi potpredsjedniče Skupštine Bulajiću,

Crna Gora je jedina država u Evropi koja u ambijentu složenih sociekonomskih prilika, uzrokovanih globalnim dešavanjima, ima blokirane ključne institucije koje bi trebalo da zaštite sve njene građane od posljedica krize, kao i da obezbijedi potrebnu društvenu stabilnost.

Parlament je mjesto koje u postojećim, specifičnim i gotovo vanrednim, okolnostima koje utiču na dva ključna aspekta života građana – socioekonomski i bezbjednosni, ima presudnu ulogu.

Da je bilo minimuma odgovornosti u Skupštini su već trebalo da se održe rasprave i usvoje mnoge odluke, kako bi se adekvatno reagovalo na pogoršanje standarda građana kroz ubrzan rast cijena osnovnih životnih namirnica. Takođe, pogoršanje stanja bezbjednosti u državi i očigledno slobodno djelovanje raznih opskurnih pojedinaca i struktura koje žele destabilizaciju Crne Gore, a o čemu svjedočimo gotovo svakodnevno, dodatan su i poseban  razlog za reakciju najvišeg zakonodavnog doma.

Umjesto toga, potpredsjedniče Bulajiću, Vi ste odlučili da Vas sve to ne dotiče i da svoje partijske interese pretpostavite opštem društvenom interesu, ukupnoj stabilnosti i realnim životnim potrebama svih građana Crne Gore.

Podsjećamo Vas da je Odbor za ekonomiju, finansije i budžet na sjednici održanoj 18. marta donio zaključak kojim Vas poziva da do kraja marta zakažete sjednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama koje je podnijela SDP, kasnije i Vlada.

Pored toga, i niza zakona koji su u skupštinskoj proceduri, zbog nezakazivanja Skupštine nije moguće usvojiti ni paket zakonskih mjera podrške građanima i privredi u uslovima krize.

Pred Skupštinom stoji i obaveza, da u bezbjednosno veoma delikatnom trenutku, ne dozvoli da odlazeća Vlada, suprotno volji građana i čvrstom proevropskom i proNATO opredjeljenju, suprotstavlja Crnu Goru našim EU i NATO partnerima, što ona već čini odbijajući da uvede sankcije Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu.

Podsjećamo Vas i da ste direktno i grubo prekršili Poslovnik, odbijajući da do kraja marta mjeseca zakažete posebnu sjednicu Skupštine, posvećenu premijerskom satu i poslaničkim pitanjima.

Jednom riječju, Skupština ne ostvaruje svoju ustavnu funkciju, usljed čega trpe grđani, jer ste Vi odlučili da je zaključate i blokirate njen rad.

Zbog svega navedenog, pozivamo Vas da budete elementarno odgovorni i omogućite da Skupština funkcioniše u skladu sa Ustavom i osnovnim demokratskim postulatima.

Svaki drugi pristup može voditi daljem usložnjavanju i zaoštravanju političkih, ekonomskih i bezbjednosnih prilika u zemlji.

Raško Konjević

Draginja Vuksanović Stanković