Skip to content

Predsjedništvo SDP odlučilo je da uskrati manjinsku podršku lokalnoj vlasti u Tivtu

Predsjedništvo SDP odlučilo je da uskrati manjinsku podršku lokalnoj vlasti u Tivtu, čime ova vlast gubi većinu a time i legitimitet sa posljednjih lokalnih izbora.

SDP je podrškom manjinskoj vlasti nakon izbora pokazao dobru političku volju da pruži šansu nekim,  nominalno, građanskim strukturama kako bi se pokušao napraviti diskontinuitet od loše prethodne DPS vlasti, koja nije upravljala u korist građana, zbog čega je s pravom i izgubila podršku građana Tivta.

Ipak,sve češća dešavanja u Tivtu koja imaju veoma izraženu nacionalističku pozadinu u potpunom su nesaglasju sa osnovnim programskim i vrjednosnim principima SDP od njenog osnivanja. Takav trend i događaji, u kojima nerijetko direktno učestvuju i neki akteri vlasti, posljedica su uspostavljenog socijalnog ambijenta koji nikako ne priliči Tivtu kao multietničkoj i multikulturalnoj sredini. Aktuelna vlast odnosno jedan njen dio je nažalost više bila inspirator stvaranja takvog ambijenta nego što se trudila da spriječi mnoge negativne pojave i procese koji su u suprotnosti sa vrijednostima građanske i sekularne Crne Gore.

Istovremeno, mnoge loše prakse bivše vlasti nastavljene su, dok se s druge strane direktno ili indirektno stvara ambijent koji dodatno dijeli građane na političkoj i ideološkoj matrici kleronacionalizma koji je nažalost postao vladajući koncept i na državnom nivou.

Kao partija, jedina pune 3 decenije na strani građanske, evropske, sekularne i moderne države Crne Gore, SDP je u obavezi da se na svim nivoima bori protiv politika koje dovode u pitanje  neupitnost Ustavnih vrijednosti na kojima je obnovljena crnogorska država, pa iz tog razloga uskraćujemo podršku manjinskoj vlasti u Tivtu.

Socijaldemokratska partija Crne Gore