Skip to content

Šabović: Ili je Konjević terorista ili Abazović lažov

Pasivnost tužilaštva u postupanju ex –officio kada su u pitanju teške kvalifikacije i optužbe koje je javno  iznio premijer Dritan Abazović a na račun ministra odbrane Raška Konjevića,dovodi građane Crne Gore  u poziciju da nagađaju da li je Konjević zaista neko ko je terorista sa ciljem destabilizacije države ili je  Abazoviću ponovo počeo da raste nos usled političkih frustracija, kaže Mirza Šabović, član glavnog  odbora SDP-a.

Institut ex officio (po službenoj dužnosti), kako navodi Šabović, upravo daje mogućnost nadležnom tužilaštvu da pokrene istragu na osnovu informacija dobijenih iz bilo kog izvora a naročito onih koje su javno saopštene od strane predstavnika Vlade.

„Kada premijer javno saopšti da je jedan od ministara,u konkretnom slučaju Konjević,angažovan za destabilizaciju države, to znači da je Abazović kao predsjednik vlade u posjedu ozbiljnog dokaznog materijala koji inkriminiše pomenutog ministra, u suprotnom tako teške kvalifikacije sa elementima terorizma ne bi javno plasirao“, navodi Šabović.

Kako ističe, destabilizacija države je u pravno formalnom smislu pokušaj rušenja pravnog poretka i ustavnog uređenja, a izvršioci ovakvih krivičnih djela se nazivaju teroristima, ne znam da li je Abazović baš dobro razumio što je izgovorio ali tužilaštvo bi trebalo premijeru u tehničkom mandatu da omogući da ove svoje kvalifikacije u odnosu na Konjevića i dokaže.

„Meni kao pravniku je jasno da bi Abazović nakon ovih tvrdnji bez odlaganja trebao biti pozvan od strane nadležnog tužilaštva i saslušan u svojstvu svjedoka na pomenute okolnosti, kako je takva reakcija izostala otvorio se prostor za špekulacije i pretpostavke. Vrlo je moguće da je nakon svih do sada tendenciozno ispaljenih neistina tužilaštvo odlučilo da ne pridaje poseban značaj abazovićevim izjavama, ”vjerovatno štede vrijeme i državni novac jer znaju epilog cijele priče”.

Naravno da ministar Konjević nije ekstremista niti terorista, u suprotnom ne bi insistirao da se sasluša premijer Abazović, ali naš lični i subjektivni osjećaj ne obavezuje nikoga u državi da dijeli isto mišljenje, upravo zbog toga postoje institucije čija je dužnost da daju legitimni epilog na ovakva pitanja, ili je Konjević terorista ili je Abazović lažov“, poručio je Šabović.