Skip to content

Šabović: Velikodržavnim aspiracijama SDP je ključni problem

Teze oko dva nacionalizma, SDP-u kao ekstremnoj desnici, grupici ekstremista i slično, dolaze iz jedne te iste ideološko-manipulativne kuhinje, one koja ima za cilj da autentičnost političke ideje koju nosimo punih trideset godina kompromituje i lažno predstavi a sve za račun velikodržavnih aspiracija odnosno onoga što je u javnosti poznato kao ‘srpski svet’, kaže član glavnog odbora SDP-a Mirza Šabović.

Ideja o dva nacionalizma u Crnoj Gori poseban značaj i eksponiranje dobija u približno istom vremenu kada i teza o SDP-u kao ‘grupici’ ekstremista.

Svakako da ovo nije slučajnost, ovakve teze se dozirano plasiraju sa političkih adresa, prevashodno od strane URE i premijera Dritana Abazovića uz podršku određenih ”nezavisnih” novinara ali i agentura koje su na istom zadatku.

S obzirom da su sjednice Vlade Crne Gore transparentne, široj crnogorskoj javnosti je postalo sasvim jasno da je svaki Abazovićev štetni angažman sa pozicije premijera osujećen od strane dva ministra SDP-a.

Narodski rečeno redovno ”izuvanje” Abazovića na sjednicama Vlade od strane Ranka Krivokapića i Raška Konjevića je nešto što je neophodno kako bi šira javnost Crne Gore bila upoznata do kraja o premijerovim namjerama kada je država u pitanju.

Kada ste na zadatku kakvom jeste a naspram sebe u Vladi imate sa jedne strane Krivokapićevo bogato pravno-političko iskustvo i međunarodni ugled, a sa druge strane Konjevićev politički talenat i odlično poznavanje državnog sistema, (što su referentne činjenice) jasno je da će te pokušati da javnost dovedete u zabludu tezama o ”grupici ekstremista” i dva nacionalizma jer se upravo tako plasira politička diverzija u nedostatku kontra-argumentacije na sjednicama Vlade.

Dakle, razumljivo je da je političkim filijalama Aleksandra Vučića u Crnoj Gori i njihovoj agendi trenutno najveći problem SDP koji sa dvije strateški ključne pozicije u Vladi u okvirima svojih kapaciteta vrlo uspješno štiti državne interese i otkriva pravu suštinu određenih političkih procesa.

Oni koji se bave politikom primijetiće da nam se kompromitacija u smislu one sa kojom se suočavaju ostali suverenistički politički subjekti ne može pripisati, korupcija na visokom nivou, nepotizam, koristoljublje, sprega sa organizovanim kriminalom, zloupotreba državnih resursa,  je nešto što je u etičkom smislu nespojivo sa ljudima iz SDP-a, pa nam se upravo iz ovoga razloga i plasira teza o ‘grupici ekstremista’.

Etiketiranje SDP-a zavisi dominantno od političkog ambijenta a u vezi je sa određenim negativnim socijološko-kulturnim aspektima, odnosno sa onim čemu se suprostavljamo u datom momentu.

Kada smo se suprostavljali politici Slobodana Miloševića bili smo etiketirani kao ustaše, kada smo 2016. godine napustili koaliciju sa DPS-om, postali smo četnici, a danas kada branimo državne interese postali smo ”grupica ekstremista”, paradoksalno i besmisleno.

Mirza Šabović

Član Glavnog odbora SDP