Skip to content

SDP-Ahmetović: Apsolutni prioritet Crne Gore ubrzanje evropskog puta

Tokom razgovora potpredsjednika SDP prof. dr Adisa Balote i generalnog sekretara SDP Ivana Vujovića sa izvjestiocem njemačkog Bundestaga za Zapadni Balkan Adisom Ahmetovićem zajednički je zaključeno da je apsolutni prioritet Crne Gore da ubrza svoj evropski put te da to mora biti u fokusu svih odgovornih političkih aktera.

Balota i Vujović su upoznali sagovornika sa aktuelnom političkom situacijom u zemlji i prenijeli zabrinutost zbog činjenice da Vlada, umjesto da se bavi evropskim prioritetima , svoj fokus stavlja na teme koje duboko dijele i polarizuju društvo, čime doprinosi političkoj i društvenoj destabilizaciji i nažalost skreće sa evropskog puta.

Funkcioneri SDP-a su naglasili da je takvo ponašanje većine u Vladi naišlo na potpuno nerazumijevanje unutrašnje demokratske javnosti kao i naših međunarodnih partnera, koji su u više navrata upozoravali da se Crna Gora u periodu od godine dana trajanja manjinske Vlade mora isključivo posvetiti pitanjem ubrzanja EU integracija i neophodnih reformi na tom putu.

„U trenutku kada se pred Crnom Gorom, uglavnom usljed niza eksternih međunarodnih okolnosti, otvaraju vrata EU, umjesto da tu priliku iskoristi i stvori punu političku i društvenu koheziju povodom ovog pitanja, vrh Vlade i većina u njoj i pored svih upozorenja o posljedicama takvog ponašanja se okreće antievropskoj agendi, čime obesmišljava smisao postojanja manjinske Vlade, a državi čini ogromnu štetu“ saopštili su Balota i Vujović.

Balota i Vujović su govoreći o situaciji u regionu naveli da postoji samo jedna državna adresa koja u ovom osjetljivom političkom i bezbjednosnom trenutku vodi antiEU politiku, a ta adresa je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. „Nije teško stoga zaključiti da je Vučiću u ovom trenutku jedan od ključnih ciljeva da preko svojih otvorenih i skrivenih saveznika pokuša spriječiti neke druge zemlje regiona, kao što je Crna Gora, u njihovom brzom napredovanju ka EU“, zaključili su Balota i Vujović, dodajući da sve to u značajnoj mjeri i objašnjava aktuelne procese u Crnoj Gori i ponašanja određenih aktera.

Socijaldemokratska partija crne Gore