Skip to content

SDP: Deportacija opterećuje proces potpunog suočavanja sa prošlošću

Delegacija Socijaldemokratske partije je, kao i svake godine, prisustvovala memorijalnom okupljanju povodom obilježavanja 30 godina od deportacije bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore 1992. godine, koje su organizovali Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO) i ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje.

Zločin deportacije, nažalost, ostaje jedan od ratnih zločina iz devedesetih godina koji nije rasvijetljen i koji stoga opterećuje proces potpunog suočavanja sa prošlošću.

Obezbjeđenje pravde i pune istine u ovom, kao i svim drugim nerazriješenim slučajevima iz ovog perioda, je preduslov da kao društvo napravimo iskorak prema budućnosti.

Crna Gora, kao evropsko i civilizovano društvo, ne smije da dozvoli zaborav ili bilo kakvo relativizovanje ili negiranje zločina koji su bili rezultat pogubne politike vođene u ime velikodržavnih interesa.

I ovaj zločin mora da nam bude podsjetnik da politika mržnje, razdora i nacional-šovinizma nikada više ne smije da stanuje na ovim prostorima, uprkos mnogima koji i danas, tri decenije nakon ratne pošasti, i dalje pokušavaju da nametnu istu pogubnu nacionalističku i velikodržavnu matricu.

SDP, kao autentična antiratna i evropska partija je tu da podsjeća i upozorava na ove, kao i na mnoge druge nevine žrtve ratova koje su proizašle kao posljedica sulude politike s kraja prošlog vijeka.

Medijski pul SDP