Skip to content

SDP: Do kraja jula rok za izmjene ugovora i povratak na EU put

Premijer Abazović je izgubio podršku parlamentarne većine i povjerenje SDP-a zbog usvajanja ugovora sa SPC koji je suprotan Ustavu i nizu zakonskih propisa kao i državnim interesima, čime je Crnu Goru bez ikakvog racionalnog razloga uveo u političku krizu i udaljio je od izvjesnog ubrzanja procesa integracija u EU. Žao nam je sto se Vlada nije suštinski posvetila temama koje ubrzavaju evropski put i rješavaju nagomilane ekonomske probleme koji ugrožavaju životni standard građana što su bili ključni razlozi za formiranje parlamentarne većine i izbor 43. Vlade.

Imajući u vidu da smo više puta ukazivali na potrebu dijaloga i stručne javne rasprave SDP uvažava posljednji napor koji je iskazao predsjednik države da se, u periodu do kraja jula, kroz adekvatnu pravno stručnu ekspertizu, pruži još jedna prilika za usklađivanje ugovora sa Ustavom, zakonima i državnim interesima.

Ukoliko se u ovom roku ne izvrše izmjene ugovora sa SPC, uvaže javne primjedbe NVO sektora i stručne javnosti, kojima bi se njegov sadržaj uskladio sa pravnim sistemom i državnim interesom građanske i sekularne Crne Gore, jasno je da je jedini izlaz iz nametnute političke krize vraćanje mandata građanima, održavanje izbora kako se ne bi ponovila situaciju kao sa Vladom Zdravka Krivokapića da se mimo podrške parlamentarne većine uzurpira vlast, a premijer umisli da može da vlada mimo većine koja ga je izabrala.

Imajući u vidu da je kraj jula i rok za parlamentarna imenovanja u pravosuđu, a potpuno posvećeni ubrzanju integracionih procesa pozivamo sve parlamentarne partije da bez odlaganja postignemo dogovor, izvršimo imenovanja u Sudskom savjetu i Ustavnom sudu i time pokažemo istorijsku odgovornost i iskoristimo šansu i ukazano povjerenje EU partnera. SDP, kao i uvijek do sada, je spreman dati svoj puni doprinos.

Socijaldemokratska partija Crne Gore