Skip to content

SDP Kotor: Za pojedine političke partije zakonitost političke korupcije važi zavisno od toga da li im ide na štetu ili korist

Za određene kotorske političke partije zakonitost “političke korupcije” važi zavisno od toga da li im ide na štetu ili korist. Ako im koristi, odnosno ukoliko odbornik “preleti” u njihovo političko jato, onda to sigurno nije “bjelodana politička korupcija” kako su tvrdili prije samo godinu dana. Mi, za razliku od njih, mislimo i tada i sada isto. Da je prelazak odbornika/odbornice u suprotne političke tabore politički nemoralan, iako zakonski dozvoljen, budući da je po Ustavu odbornik i poslanik “vlasnik” svog mandata, a ne politička partija na čijoj je listi nastupao.

Ovakvo ponašenje je društveno štetno pogotovo u slučaju da treba spašavati izvršnu vlast i spriječiti vraćanje mandata građanima, kako bi demokratski odlučili kako žele da se njihova opština razvija.

Opština Kotor je u dugotrajnoj političkoj blokadi zbog koje trpe svi naši sugrađani. Slično se dešava i u susjednoj Budvi, tako da je očigledno da je potrebno prekinuti naopaku partijsku praksu po kojoj se mijenjaju politički dresovi spram želja izvršne vlasti, što uvijek ukazuje na to da opšti interesi građana nijesu u fokusu, nego upravo suprotno – lični interesi onih koji na ovaj način dolaze/ostaju na vlasti, odnosno onih odbornika koji ovakvim ponašanjem žrtvuju svoj politički, ali i lični kredibilitet i produžavaju krizu legitimiteta izvršne vlasti.

Što se nas u kotorskom SDP tiče – postupali smo identično u identičnim situacijama, tražili vraćanje mandata partiji i vraćanje mandata građanima, koji su jedini i izvorni nosioci demokratskog prava da odluče kako žele dalje u ovakvim situacijama.

OO SDP Kotor