Skip to content

SDP Nikšić: Lokalna uprava udarila na antifašističku vertikalu Nikšića

Nakon pokušaja da se kulturni život u Nikšiću, u režiji lokalne vlasti svede na teokratsko-svetosavske mitove, izjednači dogma i nauka primitivizam i patriotizam na udaru ”oslobodilaca” došla su spomen obilježja. Predlog da ulica u Nikšiću, nosi ime pripadnika četničkog pokreta predstavlja perfidan početak relativizacije istorijskih činjenica, iza čega se krije nastojanje rehabilitacije i izjednačavanja kvinslinga sa nosiocima antifašizma.

Neće vam proći naum gospodo iz lokalne vlasti, da gradu slobodarskog i antifašističkog duha gradu Joke Baletić, Braće Vučinić, Muharema Asovića  i besmrtnog osmjeha simbola antifašizma Ljuba Čupića mijenjate karakter i brišete simbole. Ulice ”Partizanski put” i ”Narodnih heroja” čuvaju sjećanje na veliko pregnuće i herojsku žrtvu naših predaka za slobodu.

Njihovo preimenovanje ili brisanje značilo bi civilizacijski sunovrat i vrijeđanje grada koji je u Drugom svjetskom ratu posle Cetinja, dao najviše narodnih heroja. Djelovanje ”Bjelopavlićke četničke brigade” kojoj je pripadao Blagoje Jovović, kojem ste planirali dati  jednu od najznačajnijih ulicu u Nikšiću  najbolje prikazuje spomenik na ”Lazinama”.

Ništa iznenađujuće od predsjednika Opštine Nikšić, koji traži matičnu državu van vlastite kuće, negira genocid u Srebrenici, himnu sluša nerado a zastavu sklanja sa zgrade Opštine. Znamo da su funkcionerima Demokratskog fronta, ideološki očevi i uzori u Ravnogorskom pokretu.  Da se nikada nijesu odrekli te ideologije ali nas zabrinjava da DPS i njihov do skoro neprikosnoveni lider u njima vidi partnere i saradnike.  Bez obzira što su retrogradni za DPS su prihvatljivi za trule kompromise, da se očuva makar malo vlasti pa i na štetu vitalnih državnih interesa.

Očekujemo da Ministarstvo kulture odbije da da saglasnost, jer je predlog suprotan Zakonu o spomen obilježjima. Crnogorski antifašizam je vječna luča i putokaz generacijama a vaša politička pojava kratka i ružna epizoda grada pod Trebjesom koja će se završiti najkasnije za dvije godine.

Opštinski odbor SDP-a Nikšić