Skip to content

SDP: Obaveza svih proevropskih snaga je da nikada ne pomisle da slijede politike onih koji bi od Crne Gore da prave “malu Ukrajinu”

Danas se  navršava godina dana od početka brutalne vojne agresije Rusije nad Ukrajinom tokom koje su primijenjene najbezobzirnije metode sa ciljem uništenja suvereniteta  jedne nezavisne i slobodne zemlje. U pitanju je jedna od najsramnijih epizoda još od Drugog svjetskog rata, u čijoj osnovi je politika negiranja drugih nacija i država i njihovog prava na slobodan izbor u skladu sa sopstvenim a ne tuđim nacionalnim interesima.

Jasna, direktna i bezuslovna osuda ovog agresorskog čina tokom kojeg i dan danas svjedočimo razaranjiu gradova, ubijanju nedužnih ljudi i uništavanju društvene i ekonomske supstance jedne zemlje je obaveza svih pravdoljubivih i progresivnih snaga.

SDP, kao partija koja je sa prave strane istorije svjedočila i prkosila onom ovdašnjem balkanskom ratnom ludilu i agresiji od prije više od tri decenije, je kao elementarno etičan čin, nedugo nakon početka invazije predložila Rezoluciju o osudi ruske agresije u Skupštini Crne Gore.

Odnos prema tom dokumentu je bio i svojevrsna vododjelnica koja je pokazala, jasnije nego bilo što drugo, vrjednosne i civilizacijske orjentire svih aktera na javnoj sceni.

Prava građanska Crna Gora, a na sreću i naši međunarodni partneri i prijatelji, veoma dobro razumiju i neke analogije i sličnosti imperijalnih i velikodržavnih politika- onih kojima je danas izložena Ukrajina i onih koje se nakon neuspjeha 90-ih prošlog vijeka ponovo pokušavaju aktuelizovati u našem regionu, a upravo na krilima još uvijek trajuće ruske agresije.

 Zato je obaveza svih odgovornih, progresivnih i istinski proevropski snaga da nikada i ne pomisle da slijede politike i ideologije onih koji bi od Crne Gore da prave “malu Ukrajinu” ili da grade politička savezništva sa takvima.

Građanska i  evropska Crna Gora ima obavezu da snažno istraje u podršci Ukrajini i njenom narodu, težeći miru i pravednm rješenju.

Slava Ukrajini!

Socijaldemokratska partija Crne Gore