Skip to content

SDP: Od dobrih namjera važniji je dobar zakon, Evropska praksa govori da predsjednik ne može biti član partije

EVROPSKA PRAKSA KOJA SE MOŽE UVESTI SAD I ODMAH

SDP Crne Gore pripremio je analizu svih evropskih zemalja u kojima se, kao i u našoj državi, predsjednici država biraju direktno na izborima. Analiza je pokazala da je u gotovo svim evropskim državama predsjedniku zabranjeno da obnaša partijske funkcije ili čak da bude običan član partije. Tako je u Finskoj, Austriji, Irskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Litvaniji.

U Sloveniji to nije stvar zakona, već demokratske prakse i pristojnosti. Slične zakone imaju i zemlje koje ne biraju direktno predsjednika na izborima, već u skupštini, poput Njemačke i Italije.

Od zemalja regiona, samo Srbija ima suprotnu praksu i tamo predsjednik ima partijsku funkciju i moć.

U SDP-u ističu kako poštuju predsjednika, njegovu funkciju i činjenicu da je za većinu građana Crne Gore on dobar izbor. „On možda i ima dobre namjere, ali za našu kuću su od dobrih namjera važniji dobri zakoni.

Evropa nam pokazuje šta je dobar zakon i praksa. Ne postoji zemlja koja ovako bira predsjednika, a da mu poslije dopušta da ostane član partije“ ističu u SDP-u Crne Gore te dodaju: „Moć jako brzo otkrije kakav je čovjek. Eto, već u prvoj nedjelji naš predsjednik se uključio u kampanju, a sjutra mu možda partijski šef sugeriše i mandatara. Nagledali smo se takvih petljanja zadnjih 30 godina i zato je vrijeme da velike riječi zamjene djela. Građanima je puna kapa partijskih poslušnika u javnoj upravi, a kamoli na mjestu predsjednika. Predsjednik mora biti nezavisan od partijske politike i izaći iz članstva. Eto mu prilike da uvede evropsku praksu sad i odmah“, napominju u SDP-u te zaključuju da će, ako to Predsjednik ne prepozna sam, odmah na početku zasijedanja nove Skupštine predložiti izmjene Zakona o Predsjedniku. Time bi se malim, ali simbolički važnim korakom, naša kuća Crna Gora približila Evropskoj uniji.

Socijaldemokratska partija Crne Gore