Skip to content

SDP odgovara URI: Ne služite tuđim interesima, vratite se evropskom putu

Žao nam je što je URA odlučila da svoju partiju od nekada ekološko-evropske nade pretvori u subjekta kojem prioritet nije evropski put Crne Gore već ckrvene teme i agenda druge države.

Tvrdoglavo insistiranje na pitanjima pojedinih vjerskih zajednica i pokušaj da se mimo javnosti, potpuno netransparentno, bez dijaloga, razgovora i konsenzusa nametne neustavni i nezakoniti tekst tzv. Temeljnog ugovora, čin je vrhunske političke neodgovornosti.

U konkretnom kontekstu radi se i o antidržavničkom i antievropskom postupanju jer se našoj evropskoj i reformskoj agendi pretpostavljaju zahtjevi jedne vjerske zajednice i slijepo služenje njenim interesima. Time se nastavlja praksa prethodne Vlade kojoj je umjesto članstva u EU cilj bio klerikalizacija društva i produbljivanje etničkih podjela.

Pravo pitanje je zašto URA insistira na temama koje duboko dijele i izazivaju opravdano nezadovoljstvo ogromnog dijela javnosti, umjesto da potencira pitanja koja okupljaju proevropske političke snage, koje su sa tim ciljem i dale podršku manjinskoj Vladi. Šta je posrijedi i da li će ova partija do kraja tvrdoglavo ostati na takvom destruktivnom i antievropskom stavu, pitanje je na koje ćemo brzo dobiti odgovor. I dalje želimo da vjerujemo da u ovoj partiji ima evropskog potencijala i ljudi koji su iskreno privrženi evropskom putu i njenim osnivačkim ciljevima. Nadamo se da su im poruke sa prekjučerašnjeg sastanka sa ambasadorima EU sasvim jasna smjernica čime ova država treba da se bavi i koji je to put koji CG vodi prema EU.

Zašto se u saopštenju URE nalaze gotovo istovjetne gluposti i besmislice na račun SDP o nekakvom ekstremizmu koje inače plasiraju DF, Vulin i njima slični ostavljamo javnosti da prosudi i ocijeni dubinu tih “misli”. Gdje URA sebe politički vidi na političkoj sceni – da li u najbližem partnerstvu sa nacionalističkim i Putinovim DF-om koji je, svakome je jasno, eksponent druge države ili ima namjeru da se vrati u svoju prirodnu evropsku poziciju, takođe je pitanje na koje će kolege iz URA veoma brzo morati dati odgovor.

Neistina iz saopštenja URE da CPC nije bila registrovana kao vjerska zajednica takođe je jedna iz arsenala anticrnogorske propagande, pa im toplo preporučujemo da manje gledaju Vučićeve Pink i Hepi, a da više čitaju sopstveni program.

Socijaldemokratska partija Crne Gore