Skip to content

SDP: Odluka Ustavnog Suda da odbije zahtjev za ponavljanje izbora na tri biračka mjesta vođena političkim motivima

Odluka Ustavnog Suda, da odbije zahtjev za ponavljanje izbora na tri biračka mjesta, u Rožajama, Bijelom Polju i Cetinju, a prihvati na jednom, je jasna poruka da će sud u i promjenjenom sastavu donositi odluke koje nijesu vođene zakonom već istim političkim motivima kao i njihove partijske kolege iz izbornih komisija.

Kako drugačije tumačiti činjenicu da nijesu uvažili jasnu zakonsku obavezu da se izbori ponavljaju na biračkim mjestima gdje se utvrdi neslaganje u broju glasačkih kupona, potpisa i glasačkih listića. Ovo je utvrđeno pregledom i u zapisnicima sa biračkih mjesta ali džaba, nevažno je to za većinu u Državnoj izbornoj komisiji i u Ustavnom Sudu.

Zahvaljujemo se članovima ovih institucija koji su glasali po pravu i pravdi, pokazali profesionalnu i institucionalnu odgovornost.

Da je po zakonu izbori bi bili ponovljeni na svakom biračkom mjestu gdje je jasno dokazalo da su napravljene krupne materijalne greške zbog kojih su se do sada ponavljali.

I ovo ne tvrdi SDP, nego je utvrdio sam Ustavni Sud u istovjetnoj situaciji iz 2017-te godine, kada je naloženo DIK-u da se izbori na biračkom mjestu u Petnjici ponove, zato što se nije slagao broj upotrijebljenih glasačkih listića i kontrolnih kupona. Jednako kao što je sada, ali je sada odluka drugačija.

SDP se čvrsto zalagao za odblokiranje rada Ustavnog Suda i podržao izbor nedostajućih sudija, i pored toga što smo vidjeli partijski ključ u njihovom predlaganju i biranju. Nadali smo se da će izabranim sudijama biti važnija obaveza prema zakonu i lični integritet od obaveza prema partijskim glasovima koji ih predlažu i biraju u Skupštini Crne Gore.

Ne žalimo zbog naše podrške sudijama, ako će bar nekad u budućnosti, u predmetima koji se tiču drugih, a ne SDP-a, odlučivati po Ustavu i zakonu, a ne po “babu i stričevima”.