Skip to content

SDP predala ustavnu žalbu zbog odluka DIK-a

Socijaldemokratska partija se još jednom zahvaljuje svima građanima koji su smatrali da treba da imamo poslanike u Skupštini Crne Gore.

Nažalost tih glasova nije bilo iznad cenzusa dovoljno više da se nadomjestile predizborne i izborne malverzacije i krađe.

Naši pokušaji da pred nadležnim institucijama, opštinskim i državnom izbornom komisijama dođemo do pravde nijesu urodili plodom jer su partijski predstavnici u komisijama o ovoj stvari odlučivali ne po pravdi i pravu, ne po potrebama demokratije regularnosti izbornih procesa, već po uskom partijskom interesu, kršeći jasne zakonske norme koje obavezuju na ponavljanje izbora na 5 izbornih mjesta. Predstavnici NVO koji o ovoj stvari odlučuju nezavisno i nepristrasno poštujući jasne zakonske norme bili su u manjini.

Ostala nam je mogućnost žalbe Ustavnom sudu kao konačnoj instanci i danas smo je iskoristili. O istom ili sličnom slučaju Ustavni sud je odlučivao nakon izbora 2017. godine i tada na prigovor Demokratske stranke poništio izbore na biračkom mjestu.

Nezavisno od krajnje odluke Ustavnog suda i rezultata glasanja na biračkim mjestima gdje se ono eventualno ponovi, jasno je da crnogorska politika i demokratski izborni proces nazaduje. Kupovina glasova za radna mjesta u državnim službama i preduzećima i slični partijski pritisci na egzistenciju ljudi, kao i direktna kupovina glasova novcem, uplivi i uticaji drugih država i njihovih medija obesmišljavaju normalnu izbornu konkurenciju političkih ideja i programa. Sada je sasvim jasno da od obećanih reformi i promjena novih vlasti nema ništa više u odnosu na ranije.

Takođe, glasanjem u izbornim komisijama i nezakonitim sprečavanjem ponavljanja izbora na pet biračkih mjesta, pokazalo se da DPS-u i drugim partijama koje se predstavljaju da žele blisku saradnju i jačanje pro suverenističkih i pro evropskih snaga nimalo nije do toga, već samo do potpune kontrole u cilju užih interesa i na tom dijelu političkog spektra.

Ukoliko SDP na kraju ovog procesa ostane bez parlamentranog statusa, to nas kao ni ranije neće pokolebati u daljem zalaganju za civilizacijske demokratske vrijednosti i principe i borbi za Crnu Goru sa više sloboda, pravde i solidarnosti.