Skip to content

Skupština da osudi rusku agresiju

Danas je na inicijativu Socijaldemokratske partije održan sastanak šefova klubova poslanika skupštinske većine kako bi se dogovorili koraci za usvajanje Rezolucije o osudi agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

Postignut je visok stepen saglasnosti predstavnika klubova da se usvoji Rezolucija koja će na osnovu odluka UN i Evropskog Parlamenta biti usvojena dominantnom većinom poslanika u crnogorskom Parlamentu, čime će se poslati jasna poruka osude agresije na suverenu i međunarodno priznatu zemlju i pozvati na mirno i diplomatsko rješavanje postojećeg konflikta.

Takođe, istaknuto je da je i Sporazumom o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima 43. Vlade Crne Gore predviđeno da će potpisnici tog dokumenta “zajednički predlože Rezoluciju povodom agresije Ruske Federacije na Ukrajinu i tako iskazažu svoju punu privrženost vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU”.

Za početak sljedeće sedmice predviđeni su sastanci sa predstavicima parlamenentarne opozicije kako bi ovaj predlog dobio najširu moguću podršku, a Skupština Crne Gore kao najviše zakonodavno tijelo pokazala odgovornost i ozbiljnost u ovom izazovnom trenutku.

Podsjetimo, SDP je odmah nakon ruske agresije pokrenuo političku inicijativu da se u Skupštini Crne Gore usvoji Rezolucija o osudi ruske agresije, kako bi crnogorski Parlament bio prvi u regionu koji bi usvojio jedan ovakav dokument.

SDP očekuje od svih političkih subjekata koji su iskreno privrženi univerzalnim međunarodnim principima, i koji slijede politiku Evropske unije i obaveze Crne Gore kao članice NATO-a, da podrže ovu Rezoluciju.

Medijski pul SDP