Skip to content

Stanić: Crna Gora stagnira zbog neozbiljnosti političke elite koja je na vlasti, pokušaji Mandića i Spajića osuđeni na propast

Određeni manjinski broj građana želio bi promjenama Ustava da od Crne Gore napravi Čečeniju, pri čemu bi formalno imali nezavisnost, ali ne bi imali suverenost. Na sreću, procenat ljudi koji to podržavaju i snaga političkih partija koje to zastupaju je u sjajnom padu, ocijenio je predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Mirko Stanić, u emisiji “Pressing” Gradske RTV.
To je, ističe, evidentirano i na nedavnim izborima u Budvi i Andrijevici.
„U Budvi je ta lista pala sa 18 na 9 mandata, dok je u Andrijevici, koja ima najveći procenat etničkih Srba u Crnoj Gori, ta Vučićeva lista dobila deset odsto. Jasno da su građani pokazali da ne žele da žive u takvoj Crnoj Gori, u državi koja bi prestala da bude država svih građana i postala država naroda ili jedne vjerske većine. Problem je što je na tu vrstu igre pristao Spajić i njegov PES“, objašnjava Stanić.
Kako dodaje, neozbiljnost s ozbiljnim državnim stvarima polako će dolaziti na naplatu.
“Te vrste pokušaja predsjednika Parlamenta i premijera osuđene su na propast”, smatra Stanić.
Stanić je mišljenja da je postoji politička kriza na državnom nivou.
„Osim nestabilnosti u podgoričkom parlamentu, imamo nezavršeni izborni proces u Šavniku, imali smo krizu u Andrijevici, zatim krizu u Budvi koja još nije završena, dok u mnogim gradovima postoji problem. Stvoren je narativ da, ako se pokrijete 30. avgustom, da je sve dozvoljeno“, smatra Stanić.
Ključno pitanje je, kako kaže, da li je Skupština funkcionalna.
„Nije problem promjena Mandićeve retorike u pomiriteljsku, jer na to nije nasjeo nijedan glasač, ali je problem što retorika Milojka Spajića i PES-a ide udesno i smješta se onamo đe joj nije mjesto i đe nije bila na izborima. Oni su glasove dobili na priči oko plata i sedmočasovnog radnog vremena, a trenutno stanje tome ne ide u prilog. Država Crna Gora stagnira zbog neozbiljnosti političke elite koja je na vlasti“, naglašava Stanić.
Skupština je, smatra Stanić, zaključana.
“Čitav jedan sistem je, koliko on god bio nerazvijen, dodatno urušen i to dolazi polako na naplatu građanima Crne Gore. Moramo u javni prostor dovesti ono što su ključni problemi, izazovi s kojima se građani suočavaju i izazovi s kojima se Crna Gora suočava”, navodi Stanić.
Osvrnuvši se na novoosnovanu partiju bivšeg premijera Duška Markovića, Stanić je naveo da SDP ne osjeća nikakvu ugroženost pojavom te i drugih novih partija.
Kako ističe, ono što radi SDP jeste udruživanje i osnaživanje političkih struktura.
“Mi ćemo već u narednih desetak dana zaokružiti proces formiranja jednog snažnog saveza koji će, pored SDP, SD i LP, okupiti jednu snažnu strukturu istaknutih građana, intelektualaca, profesora univerziteta, sportista koja će predstavljati treću ili četvrtu najjaču strukturu. To će biti jedan snažan blok, koji će već na narednim lokalnim izborima pokazati domete svog potencijala. U tom bloku očekujemo podgoričke lokalne izbore do kraja godine – to će biti prava prilika da sve partije ispitaju svoju snagu”, zaključuje Stanić.