Skip to content

Stanić: Građani sve teže do pristojnog života

Gledano iz ugla političara, Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu umjesto pomoći građanima, koji plaćaju sve veće cijene za brojne robe i usluge, odlučila je da ionako ogromnu inflaciju poveća dodatnim zavlačanjem ruku u džep građana i privrede.

Kako za CdM kaže član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Mirko Stanić, odlukom da se ne produži odluka o nižoj akcizi na gorivo, za koju su se borili skoro pet godina, zbog koje će cijena goriva porasti za čak 10 centi po litru, kao i odlukama o povećanju akciza na cijeli niz proizvoda, od keksa, preko gaziranih pića do cigareta, stvoriće se uslovi za dalje ubrzanje inflacije koja je na današnji dan među najvećim u Evropi.

Iako je, kako kaže, dio inflacije izazvan povećanjem cijena roba na svjetskim berzama, Vlada Crne Gore je svojim nesposobnim djelovanjem dodatno doprinijela tome da su cijene u našim prodavnicama danas među najvećim u regionu, te da naši građani sve teže obezbjeđuju pristojan život za sebe i svoje porodice.

Stanić upozorava i ko je posebo ugrožen najavljenim mjerama.

“Posebno su pod udarom socijalno ugrožene porodice, građani sa najnižim primanjima, kao i penzioneri koji pogotovo u zimskom periodu imaju povećanje izdatke za troškove grijanja. U trenutku kada imamo cijene hrane koje su porasle 30 odsto dodamo i povećane izdatke za ljekove i liječenje, posljednje što Vlada treba da uradi je da povećavanjem akciza sanira katastrofalne ekonomske odluke zbog kojih država gubi desetine miliona eura. O tome da su cijene zakupa stanova porasle za 50 odsto gotovo da nema ni riječi. Podstanari su ostavljeni da se sami “snalaze” i strahuju koliko će im se kirija povećati iz mjeseca u mjesec”, podvlači Stanić.

Funkcioner SDP-a konstatuje da populizam, demagogija i neznanje dolaze na naplatu.

“I treba da ih plate Dritan Abazović i oni koji mu daju podršku, a ne građani Crne Gore koji znaju da je jedan od razloga za povećanje platnog prometa povećanje skoro svih cijena, a ne ogroman ekonomski razvoje. Da je tako, ne bi se država zaduživala za čak 100 miliona eura, već početkom godine”, zaključuje on.