Skip to content

Stanić: Hitno nabaviti stacionarne radarske sisteme

Podatak da će broj smrtno stradalih na crnogorskih putevima ove godine biti najveći u protekloj deceniji morao bi zabrinuti sve u našoj zemlji. Za 11 mjeseci je poginulo 68 naših sugrađana, dok se broj teško povrijeđenih mjeri stotinama. Zbog toga je nužno sprovesti svaku moguću mjeru kako bi se ovaj crni talas prekinuo.

Klub poslanika Socijaldemokratske partije u Skupštini Crne Gore će zbog toga amandmanski tražiti da se u budžetu za 2023. godinu obezbijedi iznos od 2.2 miliona eura koji je potreban za nabavku i instaliranje stacionarnih radarskih sistema, a što tražimo već 6 godina.

Crna Gora je jedina zemlja regiona koja nema sistem stacionarnih radara koji višestruko pomaže saobraćajnoj policiji u kontroli saobraćaja posebno tokom turističke sezone. Svjedoci smo brojnih saobraćajnih nesreća u kojima je samo u oktobru stradalo 11 ljudi.

Stacionarni radarski sistemi bi se prioritetno postavili u područjima gradskih naselja u blizini škola, vrtića i zdravstvenih ustanova, a na magistralnim putevima na mjestima na kojima su česte saobraćajne nezgode. Na ovaj način se značajno povećava sigurnost odgovornih učesnika u saobraćaju, dok se vrši dodatno sankcionisanje bahatih vozača koji svojim ponašanjem ugrožavaju živote i imovinu građana.

Uvođenjem ovih sistema bi se smanjila potreba i za prisustvom većeg broja saobraćajnih policajaca, čime bi se u kratkom periodu izvršile uštede u budžetu.

Mirko Stanić

Šef Medijskog tima i član Predsjedništva SDP