Skip to content

Stanić: Idemo ka opasnoj energetskoj i socijalnoj krizi, potrebna hitna reakcija Skupštine

Poslije najnovijeg poskupljenja cijena goriva, jasno je da je potrebna hitna reakcije Skupštine Crne Gore kako bi se spriječilo da naša zemlja dođe u opasnu energetsku i socijalnu krizu.

Cijena goriva raste četvrti put zaredom i već danas su povećane za 10% u odnosu na početak godine. Toliki enormni rast se osjeća u svim segmentima, pa su tako poskupjeli brojni proizvodi i usluge.

Sigurni smo da će ratna kriza u Ukrajini uticati na dalje povećanje cijene goriva i ukoliko se hitno ne reaguje i u Skupštini ne usvoji predlog zakona SDP o smanjenu akciza, čeka nas veoma težak i neizvjestan period.

Rješenje za ovaj ogromni problem je u prihvatanju predloga SDP da se usvoji Zakon o akcizama kojim bi akcize na gorivo bile smanjene za 15%, čime bi, uz smanjenje iznosa PDV-a bila smanjena i konačna cijena.

Time bi građani i crnogorska privreda napokon plaćali iznose kao i u drugim zemljama regiona, od kojih su neke poput Hrvatske ili Srbije ograničile iznose cijene goriva, gdje se rast na berzi anulira iznosom PDV-a.

Stoga očekujemo hitnu reakciju države kako bi se spriječile teže posljedice po ekonomiju i standard građana.

Mirko Stanić

Šef Medijskog tima i član Predsjedništva SDP