Skip to content

Stanić: Jedina konstanta Vlade Krivokapića i Abazovića je rast cijena goriva

Jedino što je konstanta kad je u pitanju Vlada Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića je da cijene goriva rastu svakog mjeseca i da ćemo ubrzo doći do rekorda od 1.5 eura za litar benzina. Suzavac i šok bombe su u vlasti očigledno našli na sniženju.

Cijene goriva u našoj zemlji će poslije ovog poskupljenja biti veće od skoro svih zemalja regije, ali i mnogih zemalja EU poput Austrije, Poljske, Češke, Luksemburga u kojima su plate i nekoliko puta veće.

SDP je, u želji da ovaj problem trajno riješi, predložila smanjenje previsokih akciza za 15%, jer bi se na taj način njihov nivo doveo do regionalnog prosjeka, a cijene značajno smanjile. Akcize, naime, učestvuju u cijeni benzina i supera sa čak 0.54 eura centa po litru, a na kompletnu cijenu se onda dodaje i 21% PDV-a, što čini 60% ukupne cijene goriva. Da pojednostavimo, od 10 eura koliko osiromašeni crnogorski građani najčešće sipaju na pumpama, 6 eura ide državi a samo 4 eura je stvarna cijena goriva i zarada prodavca.

Ne postoji ni volja parlamentarne većine ni predsjednika Skupštine Alekse Bečića da ovo pitanje barem stavi na dnevni red, pa ćemo zajedno sa kolegama iz opozicije, inicirati zakazivanje sjednice Skupštine na kojoj bi se razmatrao ovaj, ali i niz drugih ekonomsko-socijalnih zakona, rezolucija i interpelacija koje stoje u fiokama parlamenta koji je u blokadi, paradoksalno, od strane skupštinske i vladine većine.

Mirko Stanić

Šef medijskog tima SDP