Skip to content

Stanić: Na sceni svjesno uništavanje energetskog sektora

Da je stanje u crnogorskim elektroenergetskim kompanijama loše moglo se naslutiti i prije zvaničnih izvještaja. Brojni dokazi o štetnim i nezakonitim poslovima, ogromnom partijskom zapošljavanju iz DF i satelitskih partija, sumnjivim donacijama kao i svjesno “tunelovanje”, odnosno obezvrjeđivanje imovine bili su donekle dostupni javnosti.

Međutim, tek kroz izvještaj resornog ministra da je napravljen negativan rezultat od skoro 85 miliona eura u odnosu na period prije njihovog dolaska, uz precizne podatke o zapošljavanju, predizbornim donacijama i ostalim elementima jasno pokazuje o kolikoj se šteti po građane i državu radi.

U vremenu istorijski najvećih cijena električne energije i uglja na berzama, naše kompanije su ih prodavale u bescijenje.

Ugalj iz Pljevalja EPS-u po 28.8 eura po toni, dok je na berzi bila 410 dolara, a struju iz akumulacija su prodali po 150 eura, a kasnije plaćali po 800 eura po MWh.

Zbog toga je SDP i zatražila smjene odgovornih u elektroenergetskom sektoru, kako bi se zaustavilo razaranje najvitalnijeg privrednog sistema u proteklom periodu, čija je akumulirana dobit prije dolaska crkvenih “eksperata” bila čak 100 miliona eura.

Da je i Skupština Crne Gore izgubila svoju nadzornu ulogu i da su nam potrebni hitni parlamentarni izbori, pokazuje i podatak da se već mjesec i po čeka na kontrolno saslušanje rukovodstva energetskih kompanija, koje je zatražio poslanik SDP Adnan Striković. Na saslušanju bi čuli i razloge zbog kojih je u tim kompanija zaposleno 1417 radnika-partijskih aktivista, ali bi to pored poslanika trebalo da interesuje i Specijalno državno tužilaštvo, kojem ćemo se ubrzo obratiti sa kontretnim dokazimo o nezakonitim i štetnim poslovima.

Mirko Stanić, član Predsjedništva SDP