Skip to content

Stanić: Najava rušenja Mauzoleja imaće adekvatnu reakciju

Vrlo su zabrinjavajući ali ne i iznenađujući nastupi pojedinih predstavnika SPC kojima se poziva na rušenje Mauzoleja na Lovćenu, pa bi ovakve skandalozne i destruktivne najave morale imati adekvatnu reakciju svih demokratskih aktera na javnoj sceni.

Od vjerske organizacije koja ideološki i vrjednosni obrazac, po sopstvenom priznanju i djelovanju, pronalazi u ideologiji četničkog pokreta i s njom vezanoj ideologiji i politici etničkog čišćenja tokom ratova devedesetih godina 20. vijeka, se nažalost i mogu očekivati inicijative koje pozivaju na destruktivne i rušilačke akcije.

Od blagosiljanja i skrivanja ratnih zločinaca, skrnavljenja vrha Rumije i rušenja simbolike multietničke Crne Gore helikopterskim desantom, sve do najnovijih primjera egzaltacije ratnim zločincem Dražom Mihailovićem, previše je dug niz primjera koji ukazuju na besprizornost djelovanja SPC, kojima se žele afirmisati anticivilizacijski obrasci na zaprepašćenje demokratske javnosti unutar i van zemlje.

Takvo maligno djelovanje, čega je najava rušenja Mauzoleja samo jedan od primjera, jako je dobro prepoznato i od strane Evropskog Paralamenta koji je nedavnom Rezolucijom o stranim uticajima djelovanje ove organizacije definisao kao sredstvo ruske propagande kojim se „siju podjele, promovišu predrasude i anti EU agenda“.

Svakome je već jasno da gotovo sve što čini SPC u javnom prostoru Crne Gore sračunato je na njenu destabilizaciju i narušavanje njenog građanskog i sekularnog ustrojstva kao i antifašizma, kao jedne od najvećih vrijednosti moderne Crne Gore.

Na ovaj način i ovakvim anticivilizacijskim djelovanjem SPC zloupotrebljava i vjerska osjećanja velikog broja građana Crne Gore koji su vjernici, ali koji od vjerske organzacije žele djelovanje koje poziva na hrišćansku ljubav, a ne na rušenje  i prizivanje nekih od najmračnijih aktera i ideologija novije istorije ovih prostora.

Mirko Stanić

Član Predsjedništva SDP