Skip to content

Stanić: Neprihvatljivo potpisivanje Temeljnog ugovora u trenutku kada Vlada broji posljednje sate mandata

Apsolutno je neprihvatljivo potpisivanje Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i SPC, u trenutku kad Vlada Zdravka Krivokapića broji posljednje sate svog mandata i kad je izgubila povjerenje 85% poslanika u Skupštini Crne Gore. Nacrt ugovora koji je danas objavljen u jednom dnevnom listu u mnogim elementima je suprotan sekularnom karakteru države, pun istorijskih neistina i falsifikata i po mnogo čemu svrstava SPC iznad ostalih vjerskih zajednica, ali i iznad Ustava i cijelog niza zakona Crne Gore.

Odlazeći premijer Krivokapić, sa šakom sebi lojalnih ministara, izaziva nestabilnost države pokušavajući da ovako ozbiljno pitanje, poput Temeljnog ugovora, na brzinu potpiše zarad dobijanja par jeftinih političkih poena. Ovakav nacrt ugovora su sa pravom krili od građana Crne Gore, ali i poslanika u Skupštini, jer ne poštoji šansa da bi dobio većinu u ovoj formi.

Zbog toga pozivamo sve da od ovog opasnog, i po državu i građane, štetnog posla odustanu, jer ne vrijede fotelje Zdravka Krivokapića, Jakova Milatovića ili Vesne Bratić izazivanja međuvjerskih i međunacionalnih nemira u Crnoj Gori sa dugoročno štetnim posljedicama po sve građane, bez obzira kojoj vjerskoj zajednici pripadaju.

Samo na taj način će pokazati da nijesu spremni da baš po svaku cijenu brane svoje fotelje, u koje su iz potpune anonimnosti i bez ikakvog legitimiteta zasjeli prije 14 mjeseci.

Mirko Stanić

Šef Medijskog tima SDP I član Predsjedništva SDP