Skip to content

Stanić o povećanju cijena goriva: Populistička Vlada Krivokapića nema vremena za ovozemaljske teme

Trend povećanja cijena goriva nastavljen je, nažalost, i ove godine, pa će tako građani od večeras plaćati još 3% veće iznose po litru, čime će uz 15 povećanja tokom prošle godine, nastaviti neslavni trend i u ovoj sa drugim uzastopnim povećanjem.

Koliko ova povećanja imaju efekta najbolje primjećuju građani koji su ovih dana šokirani naglim povećanjem skoro svih cijena roba i usluga. Ono što građane najviše pogađa je izuzetno povećenje cijena prehrambenih proizvoda, ali i usluga u sektoru saobraćaja i zanatstva.

Razlog za ovoliko visoke cijene goriva je, pored rasta na berzi, i izuzetno visoka akciza koja se plaća po svakom litru i zbog toga SDP u skupštinskoj proceduri već 5 godina ima zakon kojim bi se one smanjile za 15% i time značajno smanjila i cijena, ali i osnovica za PDV, jer su građani dva puta oporezovani pri plaćanju goriva.

Na taj način bi izbjegli nagla povećanja zbog poremećaja na tržištu koji proizvode ogromnu inflaciju čime se značajno snižava standard građana, pogotovo onih sa nižim platama ili penzijama.

Nastavićemo i dalje snažno da insistiramo na izmjeni Zakona o akcizama kao prvom koraku za korekciju cijena, kad već populistička Vlada Zdravka Krivokapića nema vremena za ovozemaljske teme. Zbog toga je potrebno da i druge političke partije stave ovo pitanje u fokus pažnje, jer galopirajuća inflacija pogađa sve građane naše zemlje bez obzira na to gdje žive i za koga glasaju.

Mirko Stanić

Šef Medijskog tima i član Predsjedništva SDP