Skip to content

Stanić: Odgovoriti na besprizorni napad na Njegoša

Vodeće državne institucije, prije svega Vlada, Skupština i Ministarstvo kulture i medija moraju zaštiti ime i ugled Petra II Petrovića Njegoša, crnogorskog vladara i vladike i jednog od najvećih pjesnika na južnoslovenskim jezicima.
Sramna predstava organizovana u Banja Luci 9.janura na kojoj je predsjednik manjeg bosanskahercegovačkog entiteta Milorad Dodik dodijelio “Njegoševu nagradu” osobi pod imenom Mirko Pejčin i nadimkom “Baja Mali Kninža” predstavlja jednu od najvećih uvreda za velikana koji je utemeljio crnogorsku kulturu i duhovnost, ali i državnost i samostalnost.
Uzvišenost i genijalnost djela Vladike Rada su i razlog zbog kojeg najveća književna nagrada na ovim prostorima nosi njegovo ime, ali i što je Skupština Crne Gore proglasila dan njegovog rođenja Njegoševim Danom – državnim praznikom crnogorske kulture.
Opskurni, primitivni i ratnohuškački “Mali Knidža” s druge strane predstavlja suštu suprotnost filozofskim i duhovnim visinama na koje se Njegoš uspeo, te stoga pozivamo nadležne državne organe da što prije zaštite njegovo ime i nasljeđe od ovakvih prizemnih i šarlatanskih manipulacija i da pokrenu odgovarajuće postupke u tom pravcu i prema institucijama BiH i njenog entiteta RS.
Pogotovo pozivamo one kojima su puna usta “Njegoševske Crne Gore” da stanu na put ovom besprizornom napadu na istorijsko, kulturno, duhovno, filozofsko, ali i moralno i kosmopolitsko nasljeđe koje u modernim vremenima baštinimo zahvaljući besmrtnom Radu Tomovu.