Skip to content

Stanić: Omogućiti građanima da ulje kanabisa kao lijek koriste legalno, ali u kontrolisanim uslovima

Socijaldemokratska partija je najavila da će predložiti Zakon o legalizaciji upotrebe ulja kanabisa u medicinske svrhe podstaknuta primjerima brojnih evropskih država koje su na ovaj način omogućile osobama oboljelim od niza teških bolesti da ovaj lijek koriste legalno ali u kontrolisanim uslovima.

Značajan broj država u Evropi kao i našem bližem okruženju, kao što su Hrvatska i Sjeverna Makedonija na određeni način legalizovale upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, te Bosna i Hercegovina u kojoj je ovakav zakon u parlamentarnoj proceduri. Imajući u vidu brojne pozitivne efekte primjene ulja kanabisa na liječenje velikog broja bolesti, želimo da omogućimo građanima Crne Gore da koriste ovaj lijek u skladu sa procedurama i pravilima koje budu propisali državni organi.

Uvjereni smo da su razlozi za ovakvu inicijativu višetruko opravdani. Prije svega, značajno će se doprinijeti osobama oboljelih od teških bolesti u njihovom liječenju dok će se sa druge strane suzbiti crno tržište na kojem su, nažalost, pacijenti sada prinuđeni da traže lijek izlazeći iz granica legalnosti a često ne dobijaju ono što im je neophodno već bivaju prevareni.

Pozivamo sve zainteresovane strane i nadležne državne institucije da se uključe u izradu ovog dokumenta kako bi Crna Gora što prije dobila zakon koji omogućava legalnu i strogo kontrolisanu primjenu ulja kanabisa u medicinske svrhe. Time će se omogućiti pacijentima da se liječe a da oni ne budu tretirani kao osobe koje se bave krijumčarenjem.

Mirko Stanić

Šef Medijskog tima i član Predsjedništva SDP