Skip to content

Stanić: Otvoreni Balkan znači zatvorenu EU, ne vidimo korist

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Mirko Stanić poručio je da Otvoreni Balkan za njih znači zatvorenu Evropsku uniju (EU), te da može biti korak naprijed samo ako je svih šest zemalja Zapadnog Balkana u toj inicijativi. Prioritetni put Crne Gore ka EU, kako je kazao u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore, ne treba zamagljivati.

– Otvoreni Balkan može biti korak naprijed kao EU, ali samo ako su svih šest država Zapadnog Balkana u tome. Ne znam zašto bi se Crna Gora grupisala sa zemljama koje su značajno iza nje u procesu evropskih integracija. Komšijama želimo da pomognemo da postanu članice EU, ali mislim da ćemo to uradimo tako što ćemo mi biti sljedeća članica, a naše znanje i lobiranje iskoristiti da njima pomognemo. Open Balkan je nepoznanica za nas u ovom momentu, ne vidimo neke koristi, a vidimo moguću štetu – kazao je Stanić.

Ugovor na osnovama Ustava

Na pitanje o potpisivanju ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), Stanić je naglasio da u osnovama aktuelne vlade nema pominjanja jedne vjerske zajednice, već “regulisanje odnosa sa vjerskim zajednicama”.

– Ukoliko nemate regulisane odnose sa SPC i CPC, onda se zalažemo da se odnosi riješe i sa jednom i sa drugom zajednicom. Ukoliko na samoj sjednici Vlade ministar pravde dodaje materijal, onda je bilo principijelno da ostali ministri da se takvoj namjeri usprotive i traže da se takvo pitanje javno razriješi. Što se krije ugovor sa SPC i što se to krije od članova Vlade. Ako se nešto krije, onda sam i ja kao građanin protiv toga. Prethodni ugovori sa vjerskim zajednicama su bili objavljeni, makar na Vladi – kazao je član Predsjedništva SDP-a.

Dodao je da je pomalo infantilna priča da se ulazi u priču “da se ispune želje SPC”.

– SDP se od početka zalaže za potpisivanje ugovora, ne temeljnog, nego ugovora na osnovama Ustava Crne Gore i zakonske regulative i ne mislimo da bilo koja zajednica treba da ima povoljnosti – kazao je Stanić.

Uoči odlaska premijera Dritana Abazovića u Beograd, sagovornik Radija navodi da nije siguran da se Ugovor može potpisati.

– Ne možemo očekivati neštio što je mimo praksi i nešto što nije zadatak premijera – kazao je Stanić i dodao da premijer treba da pita o maltretiranju crnogorskih poslanika na granici sa Srbijom, izručenju kriminalaca prih, kako je naveo, Svetozara Marovića.

– Tamo ne treba niko da ide da ispunjava bilo čije želje – istakao je član Predsjedništva SDP-a.

Skupština da povrati svoju ulogu

Stanić je kazao i da je 43. Vlada ima tri cilja: deblokadu institucija, deblokadu procesa evtropskih integracija i deblokadu pravosudnog sistema.

Ekonomsko-sociajlno stanje, kako je naveo, ključni je izazov sa kojim će se Vlada suočiti.

– Te tri ključne stvari su osnova za formiranje manjinske vlade koja ima mandat da u tim oblastima napravi napredak – naveo je Stanić.

Poručio je i da u Vladi zastupaju stavove koji su dominantni od osnivanja SDP-a.

Ocijenio je i da je Demokratski front (DF) vlast onda “kada im odgovara, najčešće finansijski”, ali i opozicija u Skupštini ili odborima.

– SDP, kada je izašao iz vlast 2015. godine, nijedan čovjek nije ostao na dubinskoj poziciji… – dodao je Stanić.

Kazao je i da je Skupština bila blokirana radom, odnosno neradom, prethodne skupštinske većine.

– To je stanje koje se mora primijeniti i koje ova vlada mijenja. Skupština mora povratiti svoju centralnu ulogu u političkom životu Crne Gore, kao i kontrolnu ulogu… – rekao je sagovornik Radija.

Na pitanje o kadrovskim rješenjima, Stanić je kazao:

– Mi se i dalje snažno držimo onoga što su bile dominantne teme i prije nego što smo postali dio izvršne vlasti. U onim resorima gdje će SDP biti dominantan, biće dominantna stručnost ljudi, a ne partijska knjižica – istakao je Stanić.

Naglasio je da nije protiv toga da se nekome ko je uspješan naučnik, profesor ili sportista riješi stambeno pitanje.

– Isto tako, nijesam za to da se politički predstavnici zbrinjavaju po više puta. Država treba biti vrlo restriktivna i rješavati stameno pitanje za ljude koji su od značaja za Crnu Goru – zaključio je Stanić.