Skip to content

Stanić podnio krivičnu prijavu protiv Krivokapića zbog izmjene odluke o sticanju državljanstva

Šef medijskog tima Socijaldemokratske partije Mirko Stanić podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv premijera Zdravka Krivokapića zbog izmjena odluka o sticanju državljanstva.

Stanić je novinarima, nakon podnošenja prijave, kazao da je to učinio zato što je Krivokapić suprotno Zakonu o državnoj upravi i Poslovniku Vlade predložio i usvojio odluku o promjeni kriterijuma po kojima se stiče crnogorsko državljanstvo.

“Ovu odluku je MUP razmatrao prije godinu i tada je zbog velike pobune javnosti Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Vlada odustala od njenog donošenja, pravdajući to tehničkim razlozima. Smatramo da je u trenucima, dok je bukvalno izglasano nepovjerenje Vladi iz jasne namjere da počini zloupotrebu službenog položaja time što je za sebe obezbijedio pravo koje mu po poslovniku i zakonu ne pripada. Nadam se da će Osnovno državno tužilaštvo cijeniti dokument koji sam predao, cijeniti obrazloženje”,naveo je Stanić.

O svemu su, dodaje, upoznati kao građani iz medija.

“O ovakvim odlukama Vlada u tehničkom mandatu ne može donostiti odluke, odnosno jasna je namjera da se kroz ove odluke mijenja i način dobijanja državljanstva, što kasnije može značiti i druge stvari “, kazao je Stanić.

Državljanstvo je prijemom u prethodnih 10-ak godina, kako je precizirao, dobilo oko 30.000 ljudi u ovoj zemlji.

“To je pet odsto stanovništva. Nisu uslovi i kriterijumi za prijem u crnogorsko državljanstvo ništa stroži nego u većini evropskih zemalja. Svaka zemlja koja ima ovoliki broj stanovnika mora naći koji je to optimalni način da sve one koji stvarno žive u ovoj državi, doprinose, vezali su svoju sudbinu za ovu zemlju i postanu njeni državljani, ali na ovaj način na koji to pokušava uraditi odlazeća vlada Zdravka Krivokapića bojimo se da se kriju neki drugi razlozi koji mogu biti povezani i sa budućim političkim procesima “, istakao je Stanić.

Dodaje da je mimo znanja građana i političkih učesnika, te iz kojih zemalja potencijalno dolaze novi držaljani koji bi stekli državljanstvo i o kojem se broju radi, “dolazimo u situaciju da se možemo probuditi i da imamo milion stanovnika za 10 godina”.

“Kad Crna Gora bude članica Evropske unije biće vrlo bitno ko ima državljanstvo Crne Gore, jer će to povlačiti čitav niz prava. Zbog toga je vrlo bitno da se pitanjem državljanstva posveti dužna pažnja, i zbog države Crne Gore i zbog našeg evropskog puta. Imamo situaciju da je Vlada Krivokapića za godinu dala skoro 300 počasnih državljanstava. Toliko godišnje nijedna prošla Vlada nije dodijelila”, naglasio je Stanić.

Jasno je, prema njegovim riječima, da je Krivokapić na telefonskoj sjednici rekao: “Daj da usvojimo ovu odluku”.

“Potpisujem da većina ministara nije ni vidjela ovu odluku, ali je ključni problem što je time sebi obezbijedio više prava nego što ima kao premijer Crne Gore u tehničkom ili stalnom mandatu. Ne možete zloupotrebljavati svoja službena ovlašćenja na način koji će donositi zakone koji u budućnosti mogu biti štetni za vitalne interese Crne Gore “, kazao je Stanić.

Vlada je na elektronskoj sjednici 4. februara, uoči skupštinske sjednice na kojoj su poslanici izglasali nepovjerenje Vladi Zdravka Krivokapića, mimo znanja i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova usvojila prijedlog odluke o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.