Skip to content

Stanić: Pomoći domaćim proizvođačima vode

Pozivamo Vladu Crne Gore da u razgovoru sa domaćim proizvođačima vode nađe rješenje koje će zaštititi crnogorske proizvođače kad je u pitanju uvođenje nove akcize na plastičnu ambalažu. Proizvodnja vode je i do sada bila na samoj ivici rentabilnosti, prije svega zbog ogromne i često nelojalne konkurencije iz regiona.

Jedno od ključnih pitanja za budućnost crnogorske ekonomije je povećanje domaće proizvodnje i smanjene ogromnog trgovinskog deficita koji naša zemlja ima. Skoro šest puta više robe uvozimo, nego što izvozimo, tako da se iz Crne Gore odlivaju milijarde eura svake godine. Upravo za uvoz vode smo potrošili skoro 100 miliona eura u proteklih 10 godina, iako su naša vodoizvorišta među najkvalitetnijim u Evropi, a u državi radi sedam modernih fabrika koje imaju i ogroman izvozni potencijal.

Do sada država nije pokazala pravi odnos prema njima, kao što nije ni prema nizu drugih proizvodnih djelatnosti, ali od nove Vlade očekujemo da ovu naopaku praksu promijeni i prioritet da domaćim proizvođačima. Pa ukoliko već moramo da uvozimo kompjutere, naftu ili tropsko voće, nema nikakve potrebe da dajemo milione za vodu i pri tome dadatno oporezujemo domaće proizvođače.

Zbog toga ćemo i dalje snažno insistirati na podršci domaćim proizvođačima vode, ali i prehrambenim proizvođačima jer za uvoz hrane trošimo skoro 500 miliona eura godišnje.

Mirko Stanić

Član Predsjedništva