Skip to content

Stanić: Poslije duge borbe, gorivo u Crnoj Gori najjeftinije u regionu

Nekad smo u Crnoj Gori plaćali skuplje gorivo od skoro svih zemlja regiona, ali i mnogih EU članica poput Slovenije, Austrije ili Luksemburga, a danas plaćamo najjeftinije. Očigledno je da se i najsloženija pitanja mogu riješiti kad za to postoji jasna politička volja.

Socijaldemokratska partija je pet godina snažno instistarala na smanjenju akciza na gorivo, čak 14 puta predlagala taj zakon u Skuštini Crne Gore i upravo je to i bio jedan od prvih poteza nove skupštinske većine, na predlog 43-će Vlade, jer su one umanjene za čak 50%.

Zahvaljujući toj činjenici, građani Crne Gore danas plaćaju najjeftinije gorivo u regionu po cijeni od 1,58 eura po litru dizela odnosno 1,66 eura za litar benzina. U poređenju s tim, cijene dizela u regionu kreću se od 1,69 eura u Makedoniji do 2,15 eura po litru u Albaniji. Cijena benzina u državama regiona je takođe veća od cijene u Crnoj Gori i kreću se od 1,71 eura po litru u Bosni i Hercegovini pa do 2,02 eura u Albaniji.

Nažalost ove cijene su i dalje izuzetno visoke zbog agresije Rusije na Ukrajinu i globalne tražnje, ali smo sigurni da bi crnogorska privreda i građani bili u veoma teškoj situaciji da su cijene značajno preko 2 eura po litru.

Imajući u vidu da je gorivo u Crnoj Gori značajno jeftinije nego u zemljama regiona, možemo očekivati, da kao turistička, ali i tranzitna zemlja ostvarimo veće prihode nego što je poslije ovog smanjenja akciza očekivano.

U svakom slučaju, smanjenje akciza je samo jedan od elemenata borbe za očuvanje životnog standard građana i snaženja crnogorske privrede. Pred nama je izazovan i neizvjestan period zbog krize koja je zahvatila cijeli svijet i neophodno je učiniti dodatne napore kako bi se građani Crne Gore zaštitili od poremećaja na tržištu, pogotovo energenata i hrane.

Mirko Stanić

Šef Medijskog tima i član Predsjedništva SDP