Skip to content

Stanić: Potrebna hitna reakcija za spas sezone

Umjesto ministarstva sreće, čije nam osnovanje predloži veseli premijer Abazović, valjalo bi da je među 20 i kusur ministarstava pri kreiranjiu Vlade formirao i ministarstvo turizma.

Jer ne postoji država na svijetu sa tolikim učešćem neke privredne grane u BDP, a da funkcioniše bez posebnog sektora koji se njom bavio. Da pojednostavim, skoro sve zemlje izvoznice nafte imaju posebno ministarstvo za naftu – od Iraka i Kuvajta do Kazahstana ili Norveške. Crna Gora sa preko 20% učešća turizma u BDP, nema posebno ministarstvo koje bi se bavilo ovom oblašću, ne samo u ovoj, nego i u prethodnim vladama, što se ovih dana itekako vidi.

Zbog toga ovih dana imamo ključnu primjedbu da turizam i turistička privreda nemaju odgovorajuću državnu podršku a da je razvoj stihijski i bez ikakvog plana.

Izostala je i kampanja NTO koja je za ovu sezonu imala samo 14% potrebnog budžeta, dok je za prezentaciju opredijeljeno tek 300.000 eura, što je iznos koji za reklamu potroše sve veće crnogorske kompanije, dok susjedna Hrvatska na ove aktivnosti troši 42 miliona eura ili 150 puta više.

Tako danas sve konkurentske destinacije u regionu bilježe ogromno povećanje broja turista i prihoda a u Crnoj Gori je i po znaničnoj statistici u Budvi u kojoj se ostvari 40% svih noćenja, posjeta za 20% manja nego prošle godine u kojoj smo imali koronu.

Zbog toga je bitno da se već sada pokuša spasiti barem dio ove sezone, te je stoga potrebno napraviti hitnu reakciju kako bi se obezbijedila dodatna sredstva za promociju crnogorskog turizma, ali i dovođenje novih aviokompanija koje bi povećale aviodostupnost naše države, jer je očigledno da ovako napravljena državna kompanija to ne može ostvariti.

Mirko Stanić

Član Predsjedništva SDP