Skip to content

Stanić: Predložićemo usvajanje Zakona o akcizama na prvoj sjednici Skupštine

Socijaldemokratska partija će tražiti da se na prvoj sjednici Skupštine Crne Gore raspravlja o zakonu o izmjenama Zakona o akcizama. Taj predlog zakona smo podnijeli još prije 5 godina, ali nije bilo političke volje ni u prethodnoj, ali ni odlazećoj Vladi Zdravka Krivokapića da se ovaj izuzetno bitan zakon usvoji. Zbog nastavka pogrešne akcizne politike smo u februaru 2021. obnovili naš zakonski predlog, kako bi se smanjile enormno visoke akcize na gorivo, zbog kojih cijene na pumpama obaraju rekorde.

Nažalost ni Vlada Krivokapića, ni njegovi ministri nijesu imali sluha za ove predloge, kao ni parlamentarna većina DF, Demokrata i URA koja ih je izabrala, a koja je nekoliko puta odbila da stavi zakon u dnevni red. Duboka štetnost ovih odluka se, nažalost, vidi u proteklih 14 mjeseci, u kojima je cijena goriva rasla čak 18 puta, time postajući glavni generator inflacije. Zbog rasta cijena goriva, cijena brojne robe i usluga su povećane čak do 40%, a istovremeno vlast nije uradila ništa da spriječi dalje siromašenje građana. Enormno povećanje cijena goriva je moglo biti spriječeno da je postojala politička volja barem jednog od konstituenata većine da podrži zakon o smanjenju akciza.

Borba za očuvanje standarda građana mora biti glavni zadatak svih političkih partija u Crnoj Gori i zbog toga pozivamo sve naše kolege, da podrže naš predlog u Skupštini Crne Gore, kako bi zaustavili dalji rast cijena goriva.

Mirko Stanić

Šef Medijskog tima i član Predsjedništva SDP