Skip to content

Stanić: Tužilaštvo hitno da ispita ugovor RUPV o prodaji uglja EPS-u

Odmah po poptisivanju ugovora između Rudnika uglja Pljevlja (RUPV) i Elektroktroprivrede Srbije (EPS) bilo je jasno da se radi o štetnom poslu po interese crnogorskog preduzeća koje je dovedeno u podređen položaj u odnosu na partnere iz Srbije na svaki mogući način.

Najnoviji dokaz da je cijena od 28.8 eura za ugovorenih 300.000 tona uglja daleko ispod tržišne nam je stigao iz Sanskog Mosta u kojem tamošnji rudnik ugalj prodaje EPS-u po cijeni od 89.5 eura, tri puta skuplje u odnosu na cijenu koju je kadar DF ugovorio u sred najveće energetske krize u Evropi.

Zbog toga još jednom pozivamo Tužilaštvo da u najhitnijem roku preduzme aktivnosti koje su im zakonom određene i za koje ih plaćaju građani Crne Gore, ukoliko ne žele da neko pomisli da podržavaju štetne i vrlo vjerovatno koruptivne poslove i namjerno žmure na već sada milionsku štetu napravljenu RUPV ali i državi.

Tvorci krilatice da neće “Crnu Goru ponijeti u Čačak” očigledno ne znaju da niko nije nosio ni Zair u Belgiju, ni Indoneziju u Holandiju. Iznosili su milionska rudna i druga bogatsva i rad tih naroda kao kolonizatori, po istom modelu u koji nas je uvela i Vlada Dritana Abazovića. Kolonizatori su u tim zemljama imali “lojalne” poglavice, kao što imaju i u Crnoj Gori kroz visoke funkcionere DF-URA koalicije, koji i ne kriju svoju servilnost tuđoj državi i njenim interesima.

Postoje indicije da ovo nije jedini sumnjivi posao aktuelnog rukovodstva RUPV i da su se u protekle dvije godine desili brojni primjeri zlouptreba od kojih štete ima i kompanija i državni budžet, te je stoga potrebna hitna i odgovarajuća reakcija tužilačkih organa.

Mirko Stanić

Član Predsjedništva SDP