Skip to content

Stanić: Vlada da ne donosi ni jednu odluku bez šireg društvenog dijaloga i dogovora

SDP je svojim dugogodišnjim zalaganjem značajno doprinio poštovanju prava radnika, posebno prava na slobodan dan u sedmici, pa će u skladu sa tim nastaviti da se bori za očuvanje dostignutih standarda i elementarnog dostojanstva crnogorskih radnika.

Usvajanjem zakonskih rješanja kojima je omogućena neradna nedjelja preko 37.000 radnica i radnika je konačno dobilo šansu da imaju barem jedan slobodan dan sedmično. Na ovaj potez se država morala odlučiti, jer na žalost nije uspjela da zaštiti prava radnika, koji su često radili i po 14, 21 ili 28 dana za redom, bez obaveznog prava na odmor i sa neplaćenim prekovremenim satima.

Sa tim načinom odnosa prema radnicima u Crnoj Gori je gotovo i to želimo vrlo jasno da saopštimo svima koji ovih dana na mala vrata i utiho žele da mijenjaju ovo radničko pravo.

Modaliteti izmjene postojećeg sistema su mogući samo uz dogovor predstavnika radnika i poslodavaca i na jasnim zakonskim osnovama koji će spriječiti svaku moguću zloupotrebu na štetu radnika.

Iniciranje promjene ovog sistema mora biti predmet ozbiljne društvene rasprave u koju će se uključiti svi zainteresovani, ali država u konačnom mora omogućiti da naši radnici imaju prava koje imaju njihove kolege u razvijenim državama EU, kojoj kao društvo težimo.

SDP se snažno zalagala za uvođenje slobodnog dana za praznike i nedjelju, povećanje minimalne zarade i penzija, inspekcijsku kontrolu osmočasovnog radnog vremena, ali isto tako znažno podržavamo zahtjeve poslodavaca da im se omoguće fer uslovi poslovanja i mogućunost da na osnovu svog ulaganja i rada ostvaruju profiit.

Zbog toga je od suštinskog značaja da o svim pitanjima koja predstavljaju izazov za jednu ili drugi stranu imamo otvoren razgovor u okviru Socijalnog savjeta i drugih tijela, a da Vlada Crne Gore ili resorna ministarstva ni jednu odluku jednostrano ne donose ili najavljuju bez šireg društvenog dijaloga i dogovora.

Mirko Stanić

Šef Medijskog tima i član Predsjedništva SDP